Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Världsvattendagen

Världsvattendagen

Världsvattendagen infaller den 22 mars varje år. Det är en FN-dag som uppmärksammar de vattenutmaningar som världen står inför. Vi vill uppmärksamma vattnets värde genom att lyfta fram det värdefulla i att ha tillgång till rent dricksvatten direkt i kranen. Både du och miljön vinner på att vi släcker törsten med kranvatten. Här hittar du argument till dig själv och andra.

Kvalitet

Kranvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel. Kvaliteten är hög och uppfyller Livsmedelsverket krav. Kranvatten är alltid en färskvara, speciellt om du spolar lite innan du dricker. Förpackat vatten kan du aldrig veta hur färskt det är. Det kan ha stått i affären länge och det kan ha transporterats långa sträckor.

Ekonomi

En liter kranvatten i Sverige kostar några ören. I det priset ingår produktion och distribution, men också skydd av våra vattentäkter, hantering av dagvatten och rening av avloppsvatten. Samtidigt är många villiga att betala 20 kronor för en halvliter förpackat vatten.

Miljö

Distribution i ledningar är energisnålt. Förpackat vatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Transport av en liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxidutsläpp jämför med samma mängd kranvatten.

Smaken

Är man ute efter kolsyra och smak? Det lätt att fixa hemma själv. Prova citronmeliss eller vattenmelon i en kanna i ditt kylskåp.

Publicerad 2017-03-22
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier