Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Välgörenhetstur för psykisk ohälsa i Mönsterås

Välgörenhetstur för psykisk ohälsa i Mönsterås

Lördagen den 29 oktober samlades 21 cyklister utanför badhuset Vattenpalatset i Mönsterås för att ta sig an en 160 kilometer lång cykeltur runt Mönsterås kommun, Century CX 160 kilometer/100 miles runt Mönsterås kommun. Ett av målen med turen var att köra för dem som lider i ensamhet och för att förebygga självmord.

Ökad psykisk hälsa i Mönsterås kommun

Psykisk ohälsa är en av de vanligaste dödsorsakerna bland yngre människor (15-24 år). Under 2015 tog 1554 personer sitt liv i Sverige. Ett av årets fokusområden för folkhälsa i Mönsterås kommun är just psykisk hälsa.

Cykeltur för ökad psykisk hälsa

Alla deltagare i Century CX 160 kilometer donerade två kronor per cyklad engelsk mile till organisationen Suicide Zero. Att det blev två kronor per mile beror helt enkelt på att distansen 100 mile är ett känt begrepp och gör också ett unikt namn på turen, då Century är just hundra.

Det andra målet var att köra ett test av ett nytt sätt att arrangera en organiserad cykeltur. De anmälda cyklisterna fick i god tid innan eventet både en karta och en GPS-fil över banan. På det sättet fick varje deltagare en rutt som de kunde följa under dagen och själva hitta fram längs turen utan att arrangören behövde sätta ut markeringar på banan.

Matstopp under Century CX 160 kilometer

Foto: Oscar Ekstam

Cyklisterna började med ett ärevarv runt centrala Mönsterås genom Storgatan och Sjögatan. Sedan fick cyklisterna ta del av hela kommunen samt några platser i grannkommunerna i cykelturen.

Halvvägs in i turen bjöds det på hamburgare, frukt och vatten lagat av Suicide Zeros egna volontärer Pher Tomasson och Maria Pedersen (som även jobbar vid Mönsterås Kommun som biträdande kost- och städchef). Maten serverades precis bredvid Alsterån som är en av de större åarna som rinner genom kommunen.

Banan i sig gick mestadels på fina grusvägar och små asfaltsvägar för att undvika trafik och totalt mötte cyklisterna bara fyra bilar på de mindre vägarna.

-”Testet föll mycket väl ut och samtliga grupper hittade runt banan utan större problem. Samtliga deltagare som körde hade positiva upplevelser av banan, maten och orienteringen.  Detta är ett mycket bra sätt att marknadsföra kommunen som en cykelkommun. Så allt tyder på att vi kör ett liknande arrangemang igen nästa år” säger Oscar Ekstam (VD vid Vattenpalatset och ansvarig vid Fritidskontoret i Mönsterås kommun) som var en av arrangörerna.

Century CX 160 kilometer

Foto: Oscar Ekstam

När deltagarna var klara med turen väntade ett välbehövligt dopp i den 29 grader varma poolen på Vattenpalatset och en lång stund i både bubbelpoolerna och bastun.

Vid diskussionerna efter loppet så kom tankarna och reflektionerna från deltagarna till varför det är så tabu med psykisk ohälsa.

-”Egentligen är det ju lika vanligt och inget värre att tala om än ett brutet ben” var en av kommentarerna.

Flera av deltagarna hade erfarenhet eller träffat någon som lidit av psykisk ohälsa. Och vid de diskussionerna så pratades det om hur kanske just cykling eller i alla fall motion och naturen kunde vara del av en helande faktor.

Totalt blev det cirka 3200 cyklade kilometer gemensamt och nästan 5000 kronor donerat till Suicide Zero.

Deltagarna i Century CX 160 kilometer

Foto: Oscar Ekstam

Arrangörer och partners

Arrangemanget var ett lite udda samarbete mellan Mönsterås kommun och det Stockholmsbaserade cykelcafé Le Mond. En av ägarna till Le Mond, Kalle Lööw, är uppväxt i kommunen och ville ordna en cykelresa ned till sitt barndomshem. Det var över 70 intresserade cyklister i Facebook-evenemanget som all marknadsföring gick via.

Arrangörer var:

  • Folkhälsorådet och Fritidskontoret i Mönsterås kommun.
  • Cykelcafé Le Mond

Partners var:

  • Suicide Zero
  • Vattenpalatset i Mönsterås
Publicerad 2016-10-31
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier