Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Tips för att spara vatten

Tips för att spara vatten

Vattensmart kamel

Kalmar län ligger i så kallad regnskugga efter det småländska höglandet och har relativt låg nederbörd. Vatten är ingen självklarhet, det är viktigt att vi hjälps åt med att spara på vattnet  - inte bara när det är bevattningsförbud utan året om. Det finns många enkla saker du själv kan göra för att spara vatten.

Duscha kortare tid med snålspolande munstycke

En familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter/minut. Med ett snålspolande duschmunstycke minskar förbrukningen till 7 liter/minut, vilket också minskar kostnaden per år för varje hushåll.

Tandborstning

Istället för att låta vattnet rinna, stäng av kranen under de tre minuter du borstar tänderna, då sparar du 36 liter vatten. Borstar du tänderna på detta sätt två gånger varje dag sparas 72 liter. Skulle alla kommuninvånare göra detta skulle vi spara nästan två miljon liter vatten varje dygn!

Diska inte under rinnande vatten

Diskar du under rinnande vatten i tre minuter slösas 36 liter vatten. Kör bara disk- och tvättmaskinen när de är fulla och skölj inte av i onödan innan du ställer in det i diskmaskinen.

Ha en kanna vatten i kylen 

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Spolar du sammanlagt en minut varje dag gör du av med tolv liter vatten. Det är över 300 000 liter vatten om alla kommuninvånare gör likadant. Fyll istället en kanna med vatten och ställ i kylen så har du alltid kallt vatten när du blir törstig.

Tvätta inte bilen i onödan

Och om du gör det, gör det på en fordonstvätt. Stora delar av föroreningarna skiljs bort redan i fordonstvätten, innan vattnet leds vidare till det kommunala reningsverket där det renas ännu en gång. De flesta moderna fordonstvättar har godkänd reningsutrustning.

Trädgårdsbevattning

Samla regnvatten i en tunna och använd det till trädgården.  

Publicerad 2019-07-12
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier