Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Tillfälligt förbud mot icke nödvändiga vattenuttag i Blomstermåla, Ålem och Timmernabben

Tillfälligt förbud mot icke nödvändiga vattenuttag i Blomstermåla, Ålem och Timmernabben

Uppdaterad lördag 30 jan kl. 11.35

Under lördagsmorgonen konstaterades att vattenförsörjningen åter är i balans. Efter åtgärder av läckor under fredagen har vattenförbrukningen i vattenledningsnätet för Blomstermåla, Ålem och Timmernabben återgått till mer normala värden. Kommunen har därmed avbrutit arbetet med utökad läcksökning under helgen, detta arbete återupptas på måndag.

Kunder i området uppmanas ändå till återhållsam användning av vattnet eftersom grundvattennivåerna är fortsatt låga i vattentäkten.

 

Tillfälligt förbud mot icke nödvändiga vattenuttag i Blomstermåla, Ålem och Timmernabben

Uppdaterad 2016-01-29 kl. 14.55

Mönsterås kommun har under dagen hittat och åtgärdat en större vattenläcka i Blomstermåla. Fortfarande finns fler läckor som behöver hittas och åtgärdas på dricksvattennätet, men läget har stabiliserats något.

Förbudet mot icke nödvändigt vattenuttag och uppmaningen om att använda så lite vatten som möjligt gäller fortfarande i Blomstermåla, Ålem och Timmernabben, på grund av fortsatt högt läckage i ledningssystemet och de låga grundvattennivåerna.

Under helgen fortsätter arbetet med översiktlig inventering av ledningsnätet i Timmernabben. I nuläget planeras inga avstängningar, vilket gör att risken för missfärgning i vattnet i samband med arbetet minskar. 

 

Tillfälligt förbud mot icke nödvändiga vattenuttag i Blomstermåla, Ålem och Timmernabben

Publicerad 2016-01-29 kl. 11.00

Ledningsnätet för dricksvatten i Blomstermåla har fått flera läckor efter senaste perioden av kyla med påföljande tjällossning. Läckage har hittats och åtgärdats men fler läckor har tillkommit som är svåra att hitta. Mönsterås kommuns personal och entreprenörer söker för tillfället i hela Blomstermålaområdet vilket kan innebära en del störningar i tryck och kvantitet när olika områden stängs och undersöks. Vi hoppas att abonnenter och allmänhet har förståelse för detta.

Samtidigt är det viktigt att behålla så mycket vatten som möjligt i ledningssystemet. Kommunen inför nu ett tillfälligt förbud mot icke nödvändiga vattenuttag för exempelvis biltvätt i Blomstermåla, Ålem och Timmernabben. Vi uppmanar allmänheten att använda så lite vatten som möjligt kommande dagar.

Kommunen ber även abonnenter i Blomstermåla att vara extra observanta på missfärgning i vattnet, då detta kan indikera närbelägna läckor. Informera då kommunen, telefonnummer 0499-17000.

Det råder ingen akut vattenbrist men på grund av de stora läckagen och en lång torr höst som lett till lågt grundvatten kan kommunen inte kompensera vattenförlusterna fullt ut.

Abonnenter i Mönsterås, Fliseryd och Finsjö får vatten från Finsjö vattenverk och berörs inte.

Informationen uppdateras kontinuerligt på kommunens hemsida. 

Kontaktuppgifter till driftsorganisationen

Vardagar enligt kommunväxelns öppettider, tel. 0499-17000

Kvällar och helger, jourtid, tel. 0470-16073

Se Viktiga telefonnummer

Vanliga frågor och svar
Vad innebär ”icke nödvändiga vattenuttag”?

Det är förbjudet att till exempel tvätta bilen, fylla pool (vintertid inomhuspool, badbaljor etc.) och annat som inte är absolut nödvändigt. Eftersom förbudet inte gäller Mönsterås och Fliseryd kan du förhoppningsvis lösa vissa ärenden där istället.

Kan jag tvätta, duscha och bada?

Om vattnet tillfälligt stängs av i ditt område har vi inte alltid möjlighet att meddela dig detta i förväg på grund av det omfattande sökarbetet, vilket inte är bra för exempelvis din tvättmaskin eller diskmaskin. 

Missfärgat vatten kan missfärga tvätt och därför rekommenderar vi inte att man tvättar förrän vattnet är klart.

Duscha hellre än bada eftersom det ofta går åt mindre vatten vid en dusch. 

Kan jag dricka vattnet om det är missfärgat?

Vi rekommenderar att du inte dricker vatten som är missfärgat. Är vattnet klart så är det inga problem.

Om du har missfärgat vatten i kranen ska du anmäla det till oss. Då får du mer information om hur du ska göra med vattnet.

Kan jag göra välling till mitt barn?

Har du inte missfärgat vatten i kranen kan du använda det som vanligt (men var sparsam).

Ska man koka vattnet?

Missfärgningarna beror på järnoxid (rost) i ledningarna som släpper. Partiklarna försvinner inte om man kokar vattnet.

Kan djur dricka vattnet?

Rekommendationen att inte dricka missfärgat vatten gäller för både människor och djur.

Vad är det som gör vattnet missfärgat?

Är vattnet gult eller brunt beror det på att rost av olika orsaker kan följa med vattnet från ledningarna, t ex på grund av lågt tryck. Rostfärgat vatten är inte farligt.

Publicerad 2016-01-30
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier