Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Stort intresse för landsbygdsfrågor

Stort intresse för landsbygdsfrågor

Biosalongen i Blomstermåla Folkets Hus fylldes nästan till sista plats när LRF och Mönsterås kommun inbjöd till landsbygdskväll. Landshövding Stefan Carlsson pratade om de gröna näringarnas stora betydelse för företagande, jobb och utveckling i Kalmar län. Länsstyrelsen har en viktig roll för tillsyn och miljöfrågor parallellt med uppdraget att medverka till hållbar tillväxt. Det finns många stora investeringsprojekt i Kalmar län just nu inom såväl lantbruksnäringen som vindkraft och turistnäringen. Länsstyrelsens ambition är att medverka positivt bl.a. genom att försöka korta ner handläggningstider i olika ärenden.

Lars-Gunnar Hellström är ledamot av Länsstyrelsens viltdelegation. Tillsammans med Mattias Persson redogjorde Hellström för den regionala förvaltningsplanen för vildsvinsstammen i Kalmar län. Vildsvinsstammens utbredning är ett mycket stort problem ur trafiksynpunkt men också för jordbruket. Årligen inträffar det cirka 600 vildsvinsolyckor i Kalmar län. Allt fler lantbrukare upplever nu hur vildsvinen förstår skördarna. Markägare och jägare har ett gemensamt ansvar att begränsa vildsvinsstammen till en rimlig nivå. Den effektivaste vägen att gå är samverkan, Genom att jaktlag och markägare samverkar inom byn eller flera byar kan man få en effektiv jakt. Detta blev också kvällens uppmaning till de församlade. Gå nu hem och bjud in till samarbete. Se till att alla marker kommer med så att det inte blir "vita fläckar" i området där det inte jagas. Man kan vända sig till både Länsstyrelsen och LRF för att få goda råd.

På mötet fanns också ledande representanter för Svenska Jägarförbundet. Folke Fagerlund underström att det råder enighet om förvaltningsplanen mellan olika intressenter. Både Fagerlund och Hellström berörde också många etikfrågor kring vildsvinsjakten.

Publicerad 2013-02-05
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier