Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Prova våra unika Mountainbikeleder

Prova våra unika Mountainbikeleder

Mountainbike i Långehäll stig

Mönsterås kommun har via samarbete med Ålems cykelklubb under lång tid förvaltat och skapat unika förhållanden för mountainbikecykling i Långehälls friluftsområde, Blomstermåla.

Just nu pågår en inventering och uppgradering av ledmarkeringen. Ambitionen är att fler stigar och rundor ska märkas upp och det genom den regionala standard som satts i Biking South East. Arbetet väntas vara helt klart någon gång under 2020. Mountainbike-lederna i Långehäll är regionens bästa (och bland dom bästa i hela södra Sverige) och samarbetet mellan kommunen och cykelklubben är nyckeln till framgången.

Ålems cykelklubb har även via bidrag från kultur och fritidsförvaltningen lyckat skapa rejäla hinder och utmaningar på helt nya stigar som de skapat genom många timmars ideella arbeten. Områden som "teknikbanan", "berg och dalbanan" samt det nya populära tillskottet "kamelen" sätter verkligen cyklisterna på prov och erfarenhet av att hoppa rekommenderas starkt i dessa områden. 
Cykelklubben bedriver även träning riktat mot barn och ungdomar, tjejer, erfarna cyklister samt håller öppna träningar för den som vill testa på stigcykling. Enklast är att kontakta Ålems cykelklubb via deras facebooksida för mer information

Mountainbike i Långehäll

Just nu finns fyra olika rundor uppmärkta med vit, röd, gul och svarta pilar (som det står MTB på). Av dessa är vit enklast och lämpar sig väl för nybörjaren med viss stigvana. Röd är för den lite mer erfarne och lika så gul som har några brantare partier än på röda. Den svarta leden är längst av dem alla och innehåller även sk. avstickare eller alternativspår där man kan få än mer utmaning. Dessa fyra rundor kommer alltså få annan markering i framtiden och även tillskott av någon ny ännu lättare runda som kommer att graderas grön, det vill säga att den passar för alla från barn till vuxen men utan att man behöver någon vana av mountainbikecykling. Det kommer även markeras upp fler stigpartier utanför eller i anslutning till lederna (partier som inte går som en ”rundled”). 
Läs mer om hur de olika graderingarna kommer att vara och de olika områdena som ska börja märkas upp i hela Kalmar länsregionen här: http://bikingsoutheast.se/

Den 22 september kommer Ålems cykelklubb att arrangera ett motionslopp i Långehälls friluftsområde på många av de uppmärkta stigarna, men även på några helt nya omärkta partier. Loppet arrangeras med stöd av kommunen och i samarbete med Hansa Bygg Grand Prix vilka sköter administrationen och anmälan. Mer om loppet på https://kalmargrandprix.se/

Observera att likt allt motionsutövande och friluftsliv sker aktiviteterna i mountainbikespåren på egen risk. Hjälm och skydd bör bäras av samtliga som cyklar i spåren. Att ha vana hur man reparerar en punktering är en bra förkunskap och cyklar du själv bör du alltid ha med dig mobiltelefon och ett första hjälpen kitt. Det senare är att rekommendera vid all typ av motionerande även i grupp som ensam.
All cykling i Långehäll ska ske med respekt till övriga motionärer i området. Samsas i skogen och agera efter Allemansrätten - Inte störa och inte förstöra!  

Klicka här för att hitta till mountainbikespåren eller för att läsa mer och se kartor. 

Publicerad 2019-07-22
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier