Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Passivhus byggs i Korpemåla

Passivhus byggs i Korpemåla

Passivhus med extra tjock isolering.

Isoleringen i passivhuset är betydligt tjockare än vad som är brukligt i normala villor.

Ett av landets första passivhus byggs i Mönsterås kommun. För att kallas passivhus krävs att det inte tillförs mer än max tio watt energi per kvadratmeter. Fastigheten ska i huvudsak värmas med hjälp av den energi som alstras från de som bor i huset och de apparater som finns exempelvis kylskåp, frys, spis och dator. Sammantaget ska detta räcka för att hålla huset varmt.

Tätheten är givetvis mycket viktig i ett passivhus och det kräver stor noggrannhet av alla entreprenörer, allt från byggnation till montering av rör, ventilation, elledningar med mera. Högkvalitativa entilationssystem med värmeväxlare och effektiv värmeåtervinning är också ett måste för att svara upp mot kraven för passivhus. Varmvatten, som behövs, produceras med hjälp av en elpanna, fjärrvärme eller ännu bättre via solfångare. Isoleringen är också tjockare än i ett standardhus och fönstren är mer energieffektiva. Byggkostnaden blir cirka 5-10 procent dyrare än att bygga ett vanligt hus med traditionella värmesystem.
  
 

Passivhus i Korpemåla

Byggmästare Krister Swärdström tycker det är roligt och intressant att bygga passivhus. - Egentligen kan man bygga en normalvilla så att det fungerar som ett passivhus.

Huset som nu byggs i Korpemåla har ett ventilationssystem med 80 procents verkningsgrad på värmeåtervinningen. Där monteras dessutom solfångare för varmvatten kompletterat med elpanna. Fönster är så kallade 3-glas som försetts med ytterligare en innerruta för att minska värmeförlusterna. När det gäller isolering läggs 300 mm i golvbjälklag, 360 mm i väggar samt hela 590 mm i takkonstruktionen.
 Huset är ritat av arkitekten Tobias Gagner.

Publicerad 2012-03-13
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier