Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Nya riktlinjer för barn och elever med anledning av corona

Nya riktlinjer för barn och elever med anledning av corona

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer för barn/elever i förskola och skola gällande återgång till skola vid sjukdom samt provtagning av barn. Därför vill vi göra dig uppmärksam på följande.

Provtagning av barn rekommenderas

  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att elever i förskoleklass, årskurs 1-9 och gymnasieålder testas om de har symtom som kan tyda på covid-19. Barn i förskoleåldern behöver inte testas.
  • Provtagning beställs via mina sidor på 1177. Du som är vårdnadshavare kan agera ombud och beställa provtagning åt de barn under 13 år som du är vårdnadshavare för. Barn/ungdomar mellan 13-17 år behöver en egen e-legitimation för att göra detta. Kolla med din bank redan nu att du har rätt e-legitimation.

Provtagning av covid-19 vid symtom (1177/Region Kalmar län)

Logga in på 1177 för dig som är 13-17 år (1177/Region Kalmar län)

Hur länge ska barnen vara hemma?

  • Om ett barn eller en elev insjuknar under skoldagen ska barnet/eleven gå hem så snart som möjligt.
  • Barn som inte lämnar prov kan gå till förskolan eller skolan igen när de har varit helt friska i minst 48 timmar. Om man känner sig frisk men fortfarande har lite hosta eller är lite snorig ska det ha gått minst 7 dygn sedan man först blev sjuk och man ska ha känt sig frisk i minst 2 dygn.
  • Barn som har lämnat prov och inte har covid-19 kan gå tillbaka till förskola, skola eller annan verksamhet så snart man känner sig frisk och pigg och inte har någon feber.
  • Barn som har lämnat prov och har covid-19 ska stanna hemma i minst 7 dygn sedan första symtomen och dessutom måste man ha känt sig pigg och frisk och utan feber i två dygn. Om man följt dessa regler men fortfarande har lite hosta eller är lite snorig behöver man inte vara hemma längre.
  • Barn och elever som har syskon eller andra familjemedlemmar som är sjuka kan gå till förskola, grundskola eller gymnasieskola som vanligt. I hushåll där någon är sjuk är det extra viktigt att vara uppmärksam på symtom hos övriga i hushållet.

När kan barn och unga gå tillbaka till skolan efter sjukdom (Folkhälsomyndigheten)

Låt någon annan lämna barnen om du själv är sjuk

  • Vårdnadshavare som är sjuka ska inte lämna eller hämta barn i förskola eller skola. Låt istället någon annan symtomfri i barnets närhet ta ansvar för lämning och hämtning.
Publicerad 2020-09-11
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier