Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Ny teknik ska minska inbrotten i Mönsterås kommun

Ny teknik ska minska inbrotten i Mönsterås kommun

DNA-märkning representanter från Polisen, Dina försäkringar och Mönsterås kommun

Fr. v. Lizzie Johansson -Dina Försäkringar, Camilla Steise -Polisen och Monica Kling -Mönsterås kommun

Tillsammans med SSF Stöldskyddsföreningen, Selecta DNA, Polisen i Mönsterås och Dina Försäkringar gör kommunen en satsning som syftar till att minska inbrotten i bostäder.
För att lyckas nyttjas den senaste tekniken i form av DNA-märkning. Märksatserna består av en vätska med en DNA-blandning i kombination med UV-reflekterande lim. Varje märkflaska om 8 ml har en unik DNA-blandning som går att spåra till den person som registrerat sig i SSF:s sekretesskyddade databas.
DNA-blandningen som penslas på ett föremål är omöjlig att helt avlägsna. Ett faktum som gör det enklare för polisen att spåra ägaren till upphittat gods och även binda gärningsmän till en specifik brottsplats. Med märkvätskan följer också dekaler som visar att inventarier i bostaden är märkt med DNA. SSF har tillsammans med polisen gjort tester med DNA-vätskan och det har visat sig förebygga inbrott och stölder på ett mycket positivt sätt.

Erbjudandet om att köpa en märksats till lägre pris gäller boende i kommunen, så långt lagret räcker, eller som längst till den 31 januari 2015. Beställningarna görs via SSFs hemsida och annonser med den aktuella talongen distribueras till hushållen inom Mönsterås kommun.

Se erbjudandet på Stöldskyddsföreningens hemsida.
 
Så här fungerar SSF:s DNA-märkning
Man applicerar enkelt DNA-blandningen genom att pensla den på ett föremål och den är i princip omöjlig att avlägsna då det endast behövs 100 molekyler av limblandningen för att utläsa DNA-koden. Limblandningen innehåller utöver biologiskt framställd DNA också 2000 stycken 0,5 mm små mikropunkter med unika PIN-nummer för varje märksats. Polisen på plats avläsa en mikropunkt och genom direktkontakt med SSF eller det internationella registret, få veta vem som är ägare till den unika PIN-koden. Varningsdekalerna har en stor avskräckande effekt, men skulle föremålet ändå stjälas kan polisen när det påträffas belysa det med UV-ljus och hitta märkningen med DNA-koden och mikropunkterna. Med märkningen som SSF erbjuder är det bara att på plats läsa av mikropunkternas PIN-kod och sedan leta rätt på ägaren i det skyddade dataregistret – något som avsevärt påskyndar processen att få tillbaka föremålen till den rättmätiga ägaren.

Publicerad 2014-12-09
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier