Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Nu är det hög tid att se över cykelljusen

Nu är det hög tid att se över cykelljusen

Koll av cykelljus av polis och volontär

Tillsammans med polisens volontärer gjorde polisen en riktad insats mot cyklister under tisdagskvällen.

Många svåra trafikolyckor mellan bilar och cyklister beror på att det saknas cykelljus. Polisen i Mönsterås gjorde därför en kontroll riktad mot cyklister. Tillsammans med några av polisens volontärer genomfördes kontroller av cyklister under tisdagskvällen. De som ertappades utan cykelljus behövde inte böta utan fick istället cykelljus vilket uppskattades. Fast egentligen ligger bötesbeloppet för den som saknar cykelljus fram och bak på 750 kr. Saknar man dessutom reflexer på cykeln kan kvällsturen innebära hela 1 000 kr i böter.

Poliserna Anna Holm och Ulrik Lang kunde ändå konstatera att många cyklister faktiskt hade ordentliga cykelljus.

- Jag tror att många överraskas över mörkret, men det är väldigt viktigt att se över att både ljus och reflexer fungerar innan man cyklar i mörkret, säger Ulrik Lang.

Polisman Anna Holm i samtal med cyklist i skyddsväst

Polisman Anna Holm diskuterar vikten av cykelljus med en ung cyklist som trots fungerande ljus också valt att cykla med en skyddsväst.

Polisens volontärer finns också med i arbetet denna kväll och de hjälper till att tala med cyklister både i Mönsterås, Timmernabben och Ålem. De cyklister som inte har fungerande ljus får däremot inte cykla vidare utan de få istället promenera vidare med cykeln eftersom den inte är i körbart skick.

- Det är faktiskt jätteviktigt att cykeln är försedd med fungerande ljus och reflexer och det känns inte roligt att komma till en olycksplats där orsaken beror på att det inte funnits ordentliga ljus på cykeln, konstaterar Anna Holm.

Polisen lär fortsätta att hålla ett extra öga på cyklisterna som kör i mörkret. Fast framöver är risken stor för att de som cyklar utan ljus i mörkret får en böteslapp med sig hem som är betydligt dyrare än vad det kostar att köpa nya cykelljus.

Publicerad 2012-11-14
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier