Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » När är isbanan klar?

När är isbanan klar?

Skridskoåkare och åskådare vid den portabla isbanan

Under vecka 49 påbörjas uppmonteringen av isbanan och om allt går som det ska finns det konstfrusen is till jullovet. Isbanan kommer dessutom att byggas ut från de tidigare ca 330 kvadratmeterna till 400 kvadratmeter. Isbanan kommer framöver vara i kvadratisk form med måtten 20 x 20 meter, detta för att kunna hålla bättre kvalité på isen. Trots att isbanan inte längre kommer att vara rund så uppnås ändå målet med en jämställd isyta då sargen hålls låg och med den större ytan får fler plats att åka skridskor.

Under denna vinter kommer isbanan åter att stå i Mönsterås hamn vid basketplanen. Den korta period runt sportlovet i år var enbart ett test av utrustningen och till nästkommande vinter flyttas isbanan till ny ort.

Vi vill uppmana alla nyfikna att respektera byggnationen och avspärrningarna innan isen är åkbar.

Vi uppdaterar denna nyhet när isen är klar.

 

Mer information om isbanan:
Invigd isbana engagerar

Artikel från 2017-02-28

Den portabla isbanan invigdes fredagen den 24 februari med invigningstal av kommunalrådet Roland Åkesson (C) och hedersgästen Erik Wristel som skickade in medborgarförslaget.

Att systemet är portabelt skapar stor flexibilitet och ytan som används för skridskoåkning under vintertid kan användas för annan aktivitet under sommarhalvåret. Isbanan kan även flyttas mellan kommunens tätorter mellan säsongerna och därmed får fler möjlighet att åka skridskor.

Från idé till invigning

Roland Åkesson och Erik Wristel vid invigningen av den portabla isbanan

I april 2016 tog föreningsnämnden emot ett medborgarförslag från barn och ungdomar som önskade en konstfrusen isbana för att kunna åka skridskor på vintern. Efter en jämställdhetsanalys togs beslut om att en rund isbana utan sarg skulle hjälpa för ett mer jämställt arbete. Beslut togs också att isbanan skulle vara flyttbar så att fler i kommunen skulle få möjlighet att åka skridskor samt att de föreningar som sedan tidigare spolar is vid respektive tätort skulle engageras vid den konstfrusna isbanan.

Efter beslut om förslaget i december 2016 kunde en beställning genomföras i början av 2017. Politiskt fanns en önskan om att isbanan skulle vara klar till sportlovet och beslut togs även på att isbanan i första hand skulle invigas till lovet för att sedan hållas igång så länge det går i mars månad.

Som följd av för varmt väder och mekanikproblem fick invigningen skjutas fram från i början av sportlovet till slutet av samma vecka. En av de drivande personerna i projektet med isbanan är Oscar Ekstam, föreningskonsulent i kommunen, svarar på hur det kunde bli så:

-Vi fick fel koppling till aggregatet, det upptäcktes på helgen innan invigningen och trots att vi letade hos flera olika VVS-firmor och många som engagerade sig så hittade vi inte en koppling som passade. När sedan kopplingen monterats måndagen vecka 8 så gick aggregatet inte igång som det skulle förrän på tisdagen. Det gjorde att vi blev försenade ungefär fyra dagar.

Invigningen hölls fredagen den 24 februari med invigningstal av kommunalrådet Roland Åkesson (C) och hedersgästen Erik Wristel som skickade in medborgarförslaget. På lördagskvällen kunde isbanan öppnas för allmänheten då isen hunnit bli tillräcklig tjock.

Isbanan engagerar

Oscar Ekstam framför den portabla isbanan

På sociala medier har arbetet med isbanan kunnat följas av allmänheten och många har haft frågor om själva arbetet, invigningen och hur isbanan ska fungera i framtiden. Oscar Ekstam svarar på en del av frågorna:

Varför investerade inte kommunen i en fullstor hockey- eller bandybana?

- I den jämställdhetsanalys som gjordes tidigare kom vi fram till att för att fler skulle kunna få samma förutsättningar att använda isbanan behövde den vara rund och utan sarg. En hockey- eller bandy bana är starkt förknippade vid sporterna och vår målsättning var att isbanan skulle kunna användas av alla, inte bara av de som utövar sporterna. Vi vill också att så många som möjligt ska få tillgång till isbanan och därför tog vi beslutet att isbanan skulle vara flyttbar, portabel, då kan vi använda ytan både sommar och vinter och flytta den mellan tätorterna. En fullstor hockeyplan är 1800 kvadratmeter vilket skulle kosta allt för mycket både i inköp och drift för en kommun i vår storlek. Isbanan som vi har nu är lite mer än 300 kvadratmeter.

Att göra invigningen i slutet av säsongen, var det verkligen meningen?

- Ja, det var det. Inte att invigningen skulle bli i slutet av sportlovsveckan men att använda sportlovet som ett första prov på hur banan skulle sättas upp och hur lång tid det tar att göra isen åkbar samtidigt som barn och vuxna skulle kunna åka skridskor under lovet, det var meningen. Att vi tyvärr fick senarelägga invigningen var inget som vi kunde förutse. Men vi lär oss! Och nästa år kommer isbanan att sättas upp i början av säsongen för att vi ska få ännu bättre chanser på bra is att åka skridskor på.

Var kommer isbanan att finnas nästa säsong?

- Vi kommer att montera upp isbanan på samma ställe som den finns nu, vid hamnparken. Denna, i relation, korta tid som isbanan kommer att finnas uppe ser vi som ett test på olika saker, som hur lång tid det tar att montera den och vilka arbeten kan vi förvänta oss i samband med montering och under säsongen. Var isbanan sedan kommer att stå vet vi inte än men det är tänkt att den ska flyttas runt mellan tätorterna för att fler ska få närheten till att åka skridskor.

Publicerad 2017-02-28

Vattning av isbana

"Vänligen låt oss vattna upp isbanan innan ni beträder den."

Publicerad 2017-11-29
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier