Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Mönsterås stärker positionen med regionens bästa företagsklimat

Mönsterås stärker positionen med regionens bästa företagsklimat

Mönsterås klättrar ytterligare tolv platser mot toppen i Svensk Näringslivs kommunranking av företagsklimatet och förstärker därmed sin mångåriga position med titeln regionens bästa företagsklimat.

I den samlade placeringen klättrar Mönsterås från plats 54 till plats 42 vilket ger bästa placering i Kalmar län. På några positioner ligger Mönsterås kommun bland tio i topp av landets 290 kommuner. Det gäller framförallt företagens samlade omdöme om näringslivsklimatet i kommunen där Mönsterås får 6:e plats bland landets 290 kommuner.

Andra bra delplaceringar är

  • tjänstemännens attityder till företagande (3)
  • politikernas attityder till företagande (4)
  • kommunens service till företagen (4)
  • tillämpning av lagar och regler (8)
  • konkurrens från kommunen (13)

- Det här visar att vi har engagerade företagare, bra stämning och samarbetsklimat samt väldigt bra medarbetare i den kommunala organisationen som förstår vikten av företagande. För det är ju så att bra företagsklimat på sikt ger fler växande företag vilket ger fler jobb och det ger i sin tur ökade skatteintäkter till kommunens välfärdsområden, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Åkesson (C) i en kommentar.

- En annan positiv sak är att allmänhetens inställning till företagande är positiv (plats 54) och att skolans attityder till företagande har förbättrats (plats 41). Det är enklare och roligare att utveckla ett företag på en ort där medborgarna är positiva. Skolan har allt att vinna på samarbete med näringslivet. I vår kommun har Mönsteråsgymnasiet samarbetat bra med Teknik-College och Ung Företagsamhet, säger näringslivssekreteraren Thomas Svensson.

- Det finns förbättringsområden i Mönsterås också, framförallt i redovisningen av kommunal verksamhet på entreprenad. Det är delvis en redovisningsfråga men framförallt att det går sakta med att våga låta andra utföra arbeten åt olika förvaltningar. Det här var totalt sett ett positivt resultat som visar att vi är på rätt väg men Mönsterås kan ännu bättre. Det är fullt rimligt att vi ska kunna förbättra oss ytterligare, fortsätter Thomas Svensson.

Lärdomar från andra kommuner med bra företagsklimat

Under måndagen var Roland Åkesson, Thomas Svensson och kommunchefen Mats Johansson i Växjö hos Svenskt Näringsliv i Växjö och träffade Markaryds kommun som tillsammans med Växjö ligger bland de bästa kommunerna i Kronobergs län.

- Vi har mest att lära av de kommuner som ligger bättre till än Mönsterås. Vi hade ett mycket givande möte med Markaryd som är i vår storlek och som klättrat till en högre position. Tidigare har vi anlitat föreläsare från Växjö som också är duktiga på företagsklimat, säger Roland Åkesson.

Om undersökningen

Svenskt Näringsliv gör årligen en omfattande undersökning av näringslivsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Över 31 000 företagare har svarat på hur de upplever situationen i sin kommun. Enkätsvaret, tillsammans med statistiska uppgifter från SCB, placerar sedan kommunerna i en kommunranking.

Se resultatet i sin helhet (öppnas i nytt fönster)

Publicerad 2015-09-15
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier