Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Mönsterås kommun antar "Earth Hour"-utmaningen från Borgholms kommun!

Mönsterås kommun antar "Earth Hour"-utmaningen från Borgholms kommun!

WWF Earth Hour

Utmaningen kommer rakt över sundet från Borgholms kommun dvs. om vårt engagemang i Earth Hour på lördag den 23 mars mellan 20:30 – 21:30. Förutom själva utmaningen så handlar det framför allt om att visa engagemang för miljön genom att släcka ljuset under en timme, som en världsomspännande signal om att ta klimatfrågan på allvar.

Ju fler som deltar i Earth Hour och släcker ljuset, desto starkare blir signalen till makthavarna. WWF (världsnaturfonden) gör utvärderingar av antalet deltagare genom olika kanaler och undersökningsinstitut, så deltagandet är viktigt och kommer att märkas!

Nu antar Vi utmaningen från Borgholms kommun för vår gemensamma framtid och jag hoppas att Mönsteråsarna sluter upp på lördag mellan 20:30 – 21:30, säger kommunchef Mats Johansson

Mönsterås kommun har anmält sig till WWF (världsnaturfonden) som en av många kommuner i Sverige. Förra året så deltog 55% av Sveriges befolkningen i nedsläckningen och målet är att kampanjen ska nå två miljarder människor världen över och halva Sveriges befolkning.

Klimatet är idag den största utmaningen som världens politiker står inför, men trots detta görs relativt lite för att minska vår påverkan.

Förutom att släcka ljuset en timme, så handlar det om att försöka leva lite grönare i vardagen och där kan vi alla bidra på olika sätt. Med några klimat-smarta tips minskar Du dina koldioxidutsläpp och hjälper till att hejda klimat-förändringarna. 

  1. Minska temperaturen hemma med en grad. Du kan spara cirka 150 kg koldioxid per år.
  2.  Installera snålspolande duschmunstycke. Du kan spara 90 kg koldioxid per år.
  3.  Släck lampor och undvik stand-by-läge på din TV, video eller DVD så kan du minska dina koldioxidutsläpp med cirka 80 kg per år.
  4. Isolera dina ytterväggar. Ett väl isolerat hus håller jämnare och skönare värme när det är kallt. Du kan spara cirka 740 kg koldioxid per år.
  5. Ersätt dina vanliga glödlampor med lågenergilampor. Du kan spara 40 kg koldioxid per år.
  6.  Åk mer kollektivt. Åk med andra eller gå med i en bilpool och spara runt 500 kg koldioxid per år.
  7. Cykla till jobbet istället för att köra bil (om du har möjlighet). Om du cyklar 12 kilometer 5 dagar i veckan så sparar du 800 kilo koldioxid per år jämfört med bil.
  8. Köp ekologisk och rättvisemärkt mat och välj naturbeteskött. Då minskar du både utsläppen av koldioxid och spridningen av farliga ämnen i naturen. Det kan minska dina årliga koldioxidutsläpp med upp till 70 kg.
  9. Köp lokalproducerad mat och ät upp maten. Vi slänger i genomsnitt en femtedel av all mat vi köper. Bättre planering av inköp och matlagning gör att du kan spara pengar och minska koldioxidutsläppen. 

- Det finns faktiskt en hel del som vi kan göra för att påverka miljön och den egna ekonomin, avslutar Gunnar Thernström.

Läs mer om Earth Hour på WWF:s hemsida

Publicerad 2013-03-22
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier