Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Matglädje för alla - en utbildningsinsats inom äldreomsorg

Matglädje för alla - en utbildningsinsats inom äldreomsorg

Mönsterås kommun påbörjar en stor utbildningsinsats, Matglädje för alla, under hösten för samtlig personal inom vården på äldreomsorgen samt kommunens kökspersonal. Kommunen erbjuder även en öppen informationskväll för anhöriga och intresserade den 31 oktober. Satsningen är unik, eftersom kommunen tar ett helhetsgrepp för att lyfta maten och måltiden.

Utbildningen handlar i första hand om dysfagi (svårigheter att äta och dricka) men även om mat vid diabetes. Utbildningen ska underlätta för vård- och kökspersonal att ge olika individer rätt konsistens på maten utifrån deras behov.

Mer än näring i mat eller vid måltider

Mat och måltider har stor betydelse för oss människor. Vi behöver få i oss näring för att överleva, men att äta har även en kulturell, social och religiös aspekt. Måltiden är lika viktig för alla människor. Det handlar om att dela både måltid och tid tillsammans, en stunds avkoppling. Mat är mer än mat, det är också samvaro och välbefinnande.

Att äta tillräckligt för den som är sjuk är en livsnödvändighet för tillfrisknandet och för den äldre viktigt för både hälsan och välbefinnandet.

Vissa sjukdomar orsakar ibland sväljsvårigheter som kan förvärras av medicinbiverkningar som till exempel vid muntorrhet. Oavsett sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning (tillfällig eller permanent) är det en rättighet för alla att bli serverad mat som ser aptitlig ut och som är lätt att tugga och svälja.

Ät- och sväljsvårigheter, dysfagi, är inte en sjukdom i sig utan symtom på att patienten av någon orsak inte kan äta och dricka utan svårigheter. Orsakerna till svårigheterna kan vara många:

  • medfödda funktionsnedsättning,
  • åldersförändringar och demens,
  • neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom (Parkinsons sjukdom är en kronisk neurologisk sjukdom), MS (Multipel Skleros är en sjukdom där inflammatoriska förändringar ger ärrbildning i nervvävnaden) och ALS (ALS är en förlamningssjukdom som bryter ner de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som aktiverar de viljemässigt styrda musklerna),
  • stroke,
  • operation i munhåla eller svalg,
  • cancersjukdomar,
  • dålig tandstatus,
  • olycksfall,
  • infektioner.

Utbildning för personal och informationsträff för allmänheten

Under hösten kommer utbildningen Matglädje för alla att ske för all personal inom vården på äldreomsorgen samt kommunens kökspersonal.

En öppen informationsträff hålls den 31 oktober för dig som är anhörig, berörs av dysfagi eller diabetes, och för dig som är intresserad av mat vid diabetes och konsistens, på PRO-gården i Mönsterås med start klockan 14:00.

Utbildningen sker i samarbete med Findus – Special foods, som är ensam leverantör på marknaden av timbalkost (konsistensanpassad kost som är jämn och utan småbitar) i Sverige. Anette Andersson, kostkonsulent håller i utbildningen om dysfagi och Pia Nes, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska informerar om diabetes.

Publicerad 2017-10-13
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier