Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Matavfallsinsamling i flerbostadshus

Matavfallsinsamling i flerbostadshus

Nu är det snart dags för dig som bor i flerbostadshus att börja sortera matavfall. Du får påshållare, påsar och information av din hyresvärd. I april sätter vi ut de bruna kärlen. Sedan är det bara att börja sortera.

Varför ska jag sortera ut matavfallet?

Varje år slänger vi ca 100 kg matavfall per person i de svenska hushållen. Den första och viktigaste åtgärden är att minska matsvinnet. Planera inköpen, håll koll på vad som finns hemma, laga mat av rester och lukta och smaka på varor där bästföredatum är passerat innan du slänger dem är några tips.

Det matavfall som ändå uppstår ska nu komma till nytta och omvandlas till miljövänlig biogas och biogödsel. Vi ska sortera smart helt enkelt! Biogas kan t.ex. användas som bränsle i bussar och bilar. Då minskar vi koldioxidutsläppen, vilket är bra för klimatet.

Hur går insamlingen till?

I köket hemma lägger du matavfallet i en papperspåse, som är placerad i en hållare. Hållaren kan du placera under diskbänken eller på annat lämpligt ställe, den ventilerar den bruna papperspåsen så att den inte går sönder. När påsen är full lägger du den i ett särskilt brunt sopkärl som bara är till för matavfall. Vid vissa bostäder kan fastighetsägaren ha valt att gräva ner en större behållare bara för matavfall, då lägger du påsen i den behållaren.

Så får du nya påsar

Din hyresvärd ser till så att det finns fler påsar att hämta vid varje flerbostadshus, till exempel i soprummet, i tvättstugan eller något annat gemensamt utrymme.

Dessutom kan du hämta påsar på Mörkeskogs avfallsansläggning, vid vissa livsmedelsbutiker och i kommunhuset.

Publicerad 2019-03-19
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Besöksadress: Mönsterås kommun, Kvarngatan 2, 383 22 Mönsterås
Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier