Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Levande ljus orsakar bostadsbränder under december

Levande ljus orsakar bostadsbränder under december

Tänt ljus

Levande ljus orsakar många bostadsbränder under december månad. Undvik ljusstakar i trä, plast och glas.

I adventstid ökar bostadsbränderna dramatiskt och över 40 procent av alla bostadsbränder orsakade av levande ljus inträffar i december. Det finns några enkla knep för att minska riskerna för bostadsbränder i juletid.

Statistik visar att antalet bostadsbränder på grund av levande ljus fyrdubblades i Sverige under december månad förra året jämfört med månaden innan – 18 ljusbränder i november jämfört med 78 under december.
– De flesta bränder som orsakas av levande ljus inträffar under vintermånaderna. Över 40 procent av alla bostadsbränder under året som orsakas av levande ljus inträffar just i december, säger Anders Lundberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Sett över hela året hör inte levande ljus till de vanligast kända brandorsakerna, knappt tre procent av det totala antalet bostadsbränder orsakas av levande ljus. Men i december ser det annorlunda ut. Då står levande ljus för nästan 12 procent av de inträffade bränderna och är därmed den näst vanligaste orsaken till bostadsbränder. Bara orsaker som går under samlingsnamnet soteld är vanligare.
– Vi ska naturligtvis inte sluta med levande ljus i höst- och vintermörkret. Fast vi måste bli mer varsamma hur vi handskas med levande ljus för att minska riskerna för bostadsbränder, säger Anders Lundberg.

Handbrandsläckare

Om det börjar brinna, gör saker i rätt ordning: rädda, larma, släck!

Kampanj för att minska antalet ”ljusbränder”
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster startar vid första advent en nationell informationskampanj om hur vi kan minska riskerna för bostadsbränder utan att behöva ge avkall på jul- och nyårsfirandet.
– Ett knep är att alltid ta en extra runda i sin bostad innan man går ut. Kontrollera då att alla ljus är släckta och att spisen är avstängd. Ett annat knep är att använda ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara och att se till att brandvarnaren fungerar, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Inför första advent är det en god idé att kontrollera att alla brandvarnare i bostaden fungerar. Numera är första advent utlyst till den årliga stora ”Brandvarnardagen” då man bör kolla batteriet i brandvarnaren och se till att den fungerar.
– För att öka brandsäkerheten hemma bör man ha både en handbrandsläckare och en brandfilt. Kanske ett bra julklappstips! konstaterar Hans Andersson.

Några tips för att minska risken för bostadsbrand

  • Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen är avstängd (det kan vara svårt att se om ljusen är tända eller släckta i dagsljus, känn med handen om du är osäker).
  • Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.
  • Glömmer du ljuset är risken för brand mycket stor.
  • Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar. Brandvarnaren ska vara placerad i taket, läs instruktionerna.
  • Ställ inte ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna!
  • En brandfilt och en 6 kg pulversläckare bör finnas i varje hem. Det är nästan alltid någon annan än räddningstjänsten som släcker en brand.
  • Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.

Källa: MSB, Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster

Publicerad 2012-11-29
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier