Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Länets bästa friluftskommun och 9:a i Sverige

Länets bästa friluftskommun och 9:a i Sverige

Glad cykling Century CX

Kommunerna har en viktig roll för friluftslivet. För att uppmärksamma och stimulera kommunernas arbete med friluftsliv delar Naturvårdsverket, Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening och Svenskt Friluftsliv årligen ut pris till Sveriges friluftskommun. Med anledning av detta genomförs en årlig enkätundersökning. Den kommun som uppnår högst antal poäng i undersökningen utses till Sveriges Friluftskommun. 

Följande områden ingick i undersökningen:

• Planer för friluftsliv (kapitel 3)

• Information och samarbete (kapitel 4)

• Aktiviteter inom friluftsliv (kapitel 5)

• Motivering och det goda exemplet (bilaga 2)

I årets undersökning har följande åtta kommuner fått 32 poäng av 32 möjliga:

Jönköping, Kalix, Leksand, Ludvika, Olofström, Piteå, Sundsvall och Örebro.

Mediankommunen uppnår i undersökningen ett totalresultat på 21 poäng.
- Text ovan hämtad direkt från rapporten ”Sveriges friluftskommun 2019” 
Direktlänk till Sveriges friluftskommun 2019

 

 

Sveriges friluftskommun 2019 tabell

 

 

Mönsterås kommun rankas på nionde plats totalt i hela Sverige, vilket är den högsta totalrankingen någonsin för kommunen. Föregående två år har kommunen hamnat på 16:de plats.
(2018 16de plats, 2017 16de plats, 2016 40de plats, 2015 30de plats, 2014 54e plats, 2013 78de plats, 2012 129de plats och 2011 248de plats).
Mönsterås kommun hamnar på samma ranking som sju andra kommuner och med näst högsta rankingpoäng som går att uppnå.

 

I år är Mönsterås kommun bästa kommunen i hela Kalmar län. Närmast ligger Nybro kommun ranking 27 totalt (i fjol var Nybro bäst i länet och rankades på åttonde plats nationellt). Nybro, Västervik och Kalmar kommun är de kommuner som närmast konkurrerar med Mönsterås kommun i rankingen.

Att Mönsterås kommun rankas högre i år än i fjol beror mestadels på att det har gjorts fler aktiviteter inom friluftslivet under 2018 än under 2017. En aktivitet som skattas högt är det ute-klassrum som gjorts i samverkan mellan miljökontoret och skolan. I övrig så håller kommunen samma höga standard inom planer för friluftsliv. Det som är en förbättringspunkt men också som är en av kommunens största styrkor är just information och samarbete. Att kommunen hamnar så högt på rankningen beror på att förvaltningarna samverkar med varandra men också med och mot föreningslivet, vilket är den enskilt största faktorn till att Mönsterås kommun kan bibehålla ett gott friluftsliv. Föreningarnas och det som kallas det civila samhället insatser och idéer med stöttning av kommunen är ett framgångsrecept.

Det som skulle stärka samarbetet ytterligare vore ett friluftsråd med både kommunala förvaltningar, föreningar och friluftsorganisationer. Även er friluftsplan skulle gynna både samarbetet men också att Mönsterås kommun skulle få högre ranking.

Paddling Alsterån

Mönsterås kommun erbjuder ett brett utbud av frilufts- och fritidsaktiviteter för alla åldrar. Den vackra naturen skapar unika möjligheter till friluftsliv. Närheten till naturen i Mönsterås kommun skapar fantastiska förutsättningar för sportaktiviteter i alla dess former som till exempel golf, segling, båtliv och ridning. Här finns också gott om motionsspår, cykelleder och vandringsleder.
Läs mer om vårt friluftsliv här.

Att kommunen satsar på att samtliga fem tätorter ska leva och har närhet till service, och därigenom också närhet till friluftsliv gör väldigt mycket för folkhälsa och friluftsliv. Samtliga fem tätorter har tillgång till tätortsnära elljusspår, utegym samt även en stor eller liten idrottshall. Nästan samtliga tätorter har dessutom en idrottsplats som får användas av allmänheten (Ålem har ingen idrottsplats men däremot ytor för spontanspel av fotboll och basket). Under vintertid, om vädret tillåter, spolas isar upp och skidspår dras vid alla tätorter.

Framtida planer inom friluftsliv i Mönsterås:

  • En offentlig toalettbyggnad med möjlighet till omklädning och samt avspolning av cyklar/redskap planeras i Långehälls friluftsområde, Blomstermåla. Projektet färdigställs preliminärt under 2020 beroende på övriga samverkansparter. 
  • Ett nytt utegym i närheten till motionsspåret i Mönsterås planeras och färdigställs under 2019 eller 2020.
  • Samt skapande av ett friluftsråd eller liknande.

Åtgärderna ovan kan även kompletteras med övriga satsningar/förbättringar i samband med projektens genomförande.

Sammanfattningsvis kan konstateras att Mönsterås kommun lyckas bra i att förvalta kommunens naturliga förutsättningar. Och att man ständigt samverkar med föreningslivet vilket är en nyckel till framgång.

 

Har ni tankar och idéer om friluftslivet eller fritidslivet i Mönsterås kommun?
Vänligen kontakta fritidskontoret genom kommunens växel 0499-170 00 eller maila oss direkt på fritid@monsteras.se

Publicerad 2019-07-11
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier