Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » KRAV-certifierade skolrestauranger i Mönsterås

KRAV-certifierade skolrestauranger i Mönsterås

KRAVmärke

I Mönsterås kommun är numera samtliga skolkök och skolrestauranger KRAV-certifierade.

En skolrestaurang som är KRAV-certifierad har både hjärta och hjärna, vilket innebär att restaurangen värnar om maten, dess ursprung och inte minst  matgästerna.  Ekologisk mat och dryck på matsedlarna bidrar till en bättre miljö och en sundare djurhållning.

KRAV-märkets mervärden 

Bra miljö & klimat
 KRAV:s regler siktar mot en hållbar produktion och låg klimatpåverkan. Därför får kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO ) inte användas.

God djuromsorg
 Det är också viktigt hur djuren har det. De ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Exempel på detta är att grisarna går ute hela året.

God hälsa
 KRAV-mat är ärligare mat - utan onödiga tillsatser som syntetiska aromämnen, smakförstärkare eller färgämnen.
 Hälsa kan dessutom handla om psykiskt och fysiskt välbefinnande, som KRAV också står för.

Socialt ansvar
 En KRAV-godkänd produktion kan bli underkänd om arbetsvillkor och sociala förhållanden vid produktionsplatsen är undermåliga.

Idag är 26 konventionella livsmedel utbytta mot KRAV-märkta. Antalet kommer att öka ytterligare eftersom det finns ungefär 100 KRAV-/ekologiska produkter i senaste livsmedelsupphandlingen. I varje skolrestaurang finns en lista över vilka livsmedels som har bytts ut.

- Detta är mycket bra PR för vår kommun och vår verksamhet. Gästerna blir uppmärksammade på att vi använder KRAV- och ekologiskt märkta livsmedel, säger servicechef för kosten Anette Elmgren. Allt flera av våra matgäster intresserar sig för ekologisk mat och tittar efter KRAV-märket när de  handlar själva eller tillsammans med föräldrarna. På så sätt kan vi även så lite frön i det egna hemmet.
Anette Elmgren fortsätter: - Vi har rätt att skylta upp våra skolrestauranger med KRAV-märket och visa certifieringsmärket med de livsmedel som vi använder. En skolrestaurang med ett bra ekologiskt utbud signalerar nytänkande och framåtanda. Matgästerna då? – Ja, de blir säkert gladare!?

All personal som arbetar inom skolköksverksamheten kommer på tisdag den 1 november att få information och utbildning av Hushållningssällskapet om vad KRAV-certifieringen innebär.

– Det känns mycket bra att vi nått till detta mål under 2011 och nu satsar vi vidare på alla våra förskolor under 2012, säger Anette Elmgren.

 

KRAV

Publicerad 2011-10-31
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier