Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Halkbekämpning och snöröjning efter helgens snö

Halkbekämpning och snöröjning efter helgens snö

Blå plogbil

Uppdaterad 2017-03-07, 12:07

De senaste dagarnas snöfall har gett rikliga mängder med snö som ska plogas bort för att vägar och gator sedan ska kunna halkbekämpas. I vissa områden i kommunen har omständigheter gjort att snöröjningen inte kunnat genomföras som planerat.

En kartläggning över vilka gator och vägar som detta gäller håller just nu på att skapas. Här har du möjlighet att bidra med information om vilka gator och vägar där snöröjning behövs. Lämna uppgifter genom att ringa till kommunens växel, telefon 0499-170 00.

Snöröjning med flera beställare och entreprenörer

Alla gator och vägar i trafiknätet har en person, myndighet som Trafikverket eller kommun som är ansvarig för väghållningen. I väghållning räknas snöröjning in under vintersäsongen. Det gör att vissa gator i ett samhälle kan ha en annan ansvarig än gatan bredvid.

Inom kommunen finns upp mot 20 maskiner i olika storlekar som har hand om snöröjning och halkbekämpning. Maskinerna används runt om i hela kommunen och körs bland annat av lokala entreprenörer.

Mer snöfall väntas

Under dagen väntas ett blåsigt snöfall som ska sluta under kvällen.

Snöröjning påbörjas vid:

  • 10 cm snödjup på gator och vägar
  • 5 cm snödjup på gång- och cykelvägar
  • När arbetsledare eller beredskapshavare beordrar detta

Just nu pågår snöröjning i större delen av kommunen på beställning av arbetsledare. Prioriterade områden som brandstationer, matarleder och kommunala fastigheter som vårdcentraler och servicehus. Samt gator och vägar som tidigare inte blivit plogade.

Tidigare nyhet 2017-03-06

Helgens snöfall som SMHI utfärdade en klass 2-varning för har gett rikliga mängder med snö och blötsnö. Mängden snö har gjort att kommunens halkbekämpning och snöröjning inte hunnit ut till alla vägar och banor, till exempel cykelbanor och vägar i bostadsområden. Detta är områden som kommer att åtgärdas under dagen. Om en väg eller bana inte är halkbekämpad eller plogad under eftermiddagen kan du rapportera detta genom att ringa kommunens växel på telefon 0499-170 00.

Prioriterad snöröjning

Mönsterås kommun snöröjer enligt en prioriteringslista där skola, sjukvård och andra samhällsviktiga verksamheter snöröjs först.

Läs om den prioriterade listan och vilka åtgärder som ingår i halkbekämpning och snöröjning

Ta det försiktigt i trafiken under dagen!

SMHI har sänkt snöfallet från gårdagens klass 2-varning till en klass 1-varning då det väntas ytterligare 5-10 cm snö eller blötsnö i kombination med frisk vind. Varningen utfärdades klockan 04:43 idag, måndag.

Läs mer om vädret på smhi.se (öppnas i nytt fönster)

Definition för Varning klass 1 snöfall (SMHI)

Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar.

Publicerad 2017-03-07
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Besöksadress: Mönsterås kommun, Kvarngatan 2, 383 22 Mönsterås
Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier