Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Ha koll på både tillgång och kvalitet på brunnsvatten i sommar

Ha koll på både tillgång och kvalitet på brunnsvatten i sommar

Enskilda brunnsägare behöver ha koll på två saker; räcker vattnet för de behov som finns och är det tillräckligt bra? 

Livsmedelsverket rekommenderar provtagning av vattnet vart tredje år, oftare om små barn ska dricka det. Provtagning sker på ackrediterat laboratorium eller dit kommunens miljö- och byggförvaltning hänvisar. Kommunen kan också ge råd om det är något särskilt att tänka på i specifika områden. För mer information se livsmedelsverket samt kommunens sida om eget dricksvatten.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel så vi råder alla att förebygga risken för att det tar slut. Men också att ha en plan för om det tar slut eller om det av andra skäl inte går att använda. Det är alltid billigare och enklare att planera i förväg än att agera akut.

Just nu varierar grundvattennivåerna i små magasin från mycket över till mycket under det normala för årstiden. Små magasin, dit egen brunn räknas, är mest känsliga och nivåerna kan snabbt ändras. Om efterfrågan är större än tillgången uppstår så kallad vattenbrist.

Alla som har möjlighet kan till exempel samla regnvatten för bevattning och stänga av vattnet medan man borstar tänder eller tvålar in sig. 

Om det är svårt att kontrollera tillgången i egen brunn så kan Sveriges Geologiska undersökning publicering av grundvattennivåer ge en vägledning.

 

 

 

 

Publicerad 2020-06-16
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier