Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Grundutbildning för räddningspersonal i beredskap

Grundutbildning för räddningspersonal i beredskap

Förra veckan började utbildningen för åtta nya räddningspersonal i beredskap (RIB) till räddningstjänsten i Mönsterås/Högsby. De kommer ingå i styrkan som extra brandmän fram tills de är klara med de två grundläggande utbildningarna för räddningspersonal i beredskap (GRIB 1 och GRIB 2). Utbildningarna är klara år 2021.

Deltagarna från vänster: Mattias Gustavsson (Mönsterås), Dag Hansson (Ålem), Sofia Brissman (Mönsterås), Mattias Nilsson (Högsby), Muntaser Ibrahim (Högsby), Marcus Johansson- Hermansson (Ålem), Alexander Fahlström (Mönsterås), Petra Lennartsson (Ålem).

Full rökutrustning i övningar

Deltagarna lär sig att ta på och av ansiktsmasker.

Under utbildningen får deltagarna bland annat lära sig hur de tar på och av sig ansiktsmasker till luftpaketen. De används i situationer där räddningspersonalen behöver andas frisk luft i rökiga miljöer. Luftflaskorna bär de på ryggen.

Andra delar som ingår i utbildningen vid rökig miljö är att deltagarna testar att ha full rökutrustning på sig samtidigt som de använder klippverktyg och olika sätt att lättast rullar ut slang.

Kan du pausa arbetet när någon ringer 112?

En av deltagarna får tips om hur slangen lättast rullas ut.

Att vara deltidsbrandman, eller räddningspersonal i beredskap som det egentligen heter, innebär att du gör en stor insats för invånarna och företagen här i kommunen.

Som räddningspersonal i beredskap är du anställd hos räddningstjänsten i Mönsterås, samtidigt som du har kvar din ordinarie arbetsgivare.

Du har beredskap, hemma eller på jobbet, sju dygn i månaden. När larmet går har du runt 5 minuter på dig att komma till stationen, byta om och vara på väg med ett räddningsfordon till olyckan. Det innebär att du behöver bo eller arbeta inom cirka 5 minuter från en av våra deltidsstationer.

Uppdragen varierar och kan handla om allt från bränder och trafikolyckor till att ge första hjälpen. I arbetsgruppen har alla sina givna roller beroende på olyckans karaktär. Ibland löses uppgiften på egen hand, ibland behöver vi förstärkning av andra räddningstjänster eller stationer.

Att arbeta som RIB innebär en mängd fördelar samtidigt som du gör en viktig insats i samhället. Räddningspersonal i beredskap får till exempel en omfattande utbildning i räddningstjänst där även sjukvård ingår. Du blir en del av ett arbetslag med ett gott kamratskap och en fin laganda.

Skicka in din intresseanmälan till att bli räddningspersonal i beredskap (RIB) »

Publicerad 2020-06-03
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier