Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Fultorkar* du?

Fultorkar* du?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustratör: Louise Winblad

 

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten, men vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har.

Ett stort toalettrelaterat problem i Sverige är att vi spolar ner en mängd saker som inte hör hemma i våra toaletter. En situation som ligger bakom många fulspolningar är att toalettpappret är slut. Oftast löser vi situationen genom att ”fultorka” oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten, det visar en undersökning* som YouGov har genomfört på uppdrag av Svenskt Vatten.

Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar. Så en orsak till fulspolning av hushållspapper och annat skräp är okunskap. Man vet helt enkelt inte att toalettpappret är det enda pappret som löses upp lätt i vatten- och avloppsledningar.

Hushållspapper, våtservetter och näsdukar och allt annat skräp som spolas ner orsakar utsläpp av orenat avloppsvatten i våra sjöar och hav eftersom skräpet orsakar stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk. Dessutom kostar det samhället miljontals kronor i extra reningsarbete. I reningsverken i Mönsterås tas ca 6 ton skräp om hand varje år.

 

Sveriges vanligaste fultorkningar

Hushållspapper (24%)

Pappersnäsduk (10%)

Rengör med vatten (9%)

Servetter (7%)

Våtservetter (6%)

Pappershandduk (3%)

Utrivna tidningssidor (2%)

Underkläder eller annan textil (1%)

Annat (1%)

 

*Fultorka = Att torka sig själv, eller någon annan, med något annat än toalettpapper efter toalettbesök.

Publicerad 2017-11-14
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier