Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Första spadtaget för det nya kulturhuset

Första spadtaget för det nya kulturhuset

- Kunskap och information blir allt viktigare i dagens samhälle. I begreppet det livslånga lärandet ligger en fortgående individuell bildningsprocess. Biblioteken har en central roll att vara platsen där man söker information, inledde kommunalrådet Roland Åkesson sitt invigningstal på tisdagsmorgonen när det första spadtaget togs för byggnationen av det nya biblioteks- och kulturhuset i Mönsterås.

Första spadtaget togs av, från vänster, kulturnämndens ordförande Magnus Gustafsson, kulturchef Carina Eskelin och kommunalrådet Roland Åkesson.

Första spadtaget togs av, från vänster, kulturnämndens ordförande Magnus Gustafsson, kulturchef Carina Eskelin och kommunalrådet Roland Åkesson.

- Biblioteket fyller en viktig funktion som källa till det livslånga lärandet samt som mötesplats. Här kan alla invånare fritt söka kunskap, mötas och få nya idéer. Det främjar utvecklingen och tillväxten.

- Biblioteken är viktiga ur ett integrations-perspektiv, säger Roland Åkesson. De är en plats där människor med olika bakgrund möts. Biblioteken är ett ställe där nyanlända invandrare kan skaffa sig kunskaper om det svenska samhället och där infödda svenskar kan få kunskap om och inblick i andra kulturer.

Roland Åkesson talar vid invigningen av nya biblioteket med bland annat en grupp barn som åskådare.

-Barn som har många böcker omkring sig har bättre läsfärdighet. Biblioteksanvändare läser oftare än andra för sina barn. Högläsning för barn har mycket stor betydelse för språkutveckling och informationskompetens.

Det här biblioteket har ett mervärde utöver alla de som redan nämnts. Själva bygget är ett trähus med främsta miljöprofil. Låg energiförbrukning, solceller – ett klimatsmart bibliotek som inte bara  ligger i framkant i Sverige – utan i hela Europa. Byggnaden får en yta på 1 100 kvadratmeter. Kostnaderna för projektet är 30 miljoner, varav 27 miljoner utgör bygg- och konsultkostnader. Resterande pengar ska användas till inredning och utsmyckning. Byggnaden kommer att förses med 200 kvadratmeter solceller på taket och även på andra sätt minskas energiförbrukningen. Hela byggnaden beräknas få en total energiförbrukning motsvarande två villor eller 35 kWh/kvadratmeter.

 - Att satsa på det här biblioteket är en viktig åtgärd för att rusta för framtiden, Det här biblioteket stärker Mönsterås som en attraktiv plats att bo och leva på, avslutade Roland Åkesson innan det var dags att ta det första spadtaget.

Entreprenörer:
Bygg: PGJ
Mark: Mark- och Grundteknik, Mönsterås
Golv: Harryssons Golv, Mönsterås
Måleri: Sandås
Ventilation: Avent
VVS: Rör-Karlsson, Mönsterås
Styr- och regler: Gila
Hiss: ALT
 

Publicerad 2011-03-29
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier