Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Föräldraföreläsning om att skapa bra förutsättningar

Föräldraföreläsning om att skapa bra förutsättningar

Tidigare i februari hölls en föräldraföreläsning i Utmanande lärande för alla föräldrar som ville veta mer om projektet som pågår från förskolan ända upp till gymnasiet. Föreläsningen fokuserade på feedback, återkoppling, och hölls av Per Jensen som är konsult hos företaget Challenging Learning.

Företaget inspirerar och utmanar skolor och kommuner till att med egna resurser förbättra elevernas lärande och trivsel genom utmanande lärande.

Per Jensen förklarar att: Vi måste se till barnens och elevernas bästa. Den största gåvan vi kan ge alla barn och elever är fullt förtroende för att de lär sig, utvecklas och skapar egna liv av obegränsade möjligheter genom utmaning.

Föreläsningen handlade även om hur föräldrar och skola behöver fyra förutsättningar för att lyckas skapa utmanande lärande för barnen:

  • Dialogen, som är nödvändig för att se var barnet befinner sig när barnet ska utmanas.
  • Övergångarna, under skollivet som är viktiga för att barnet kan bära sina kunskaper och sitt förtroende till utmaning med sig och öka dessa i mötet med nya miljöer.
  • Tankesättet, hur barnet tänker om sin förmåga och intelligens.
  • Återkopplingen, där föräldrar och lärare och även andra elever ger barnet stöd och uppmuntran att själv ta nästa steg på vägen fram mot sitt mål.

Per Jensen tipsar om två sätt du som förälder eller lärare kan utmana barnet:

  • När du hör barnet säga ”Jag kan inte det här!”, öva dig i att tänka och svara ”Än!”.
    Precis som du gjorde när barnet lärde sig tala eller stå och gå. Då tänkte du aldrig att det måste vara något fel på barnet. I stället tänkte du ”Hen kan inte det här - Än!”.
  • Var nyfiken och ärlig och engagera dig när barnet berättar om vad de gjorde i skolan idag.  Fråga ”Vad har du lärt dig i skolan, vad har du blivit bättre på?” och inte ”Vad har ni gjort i skolan i dag?”. Och ännu bättre, fråga barnet ”Vad var det som var svårast i skolan idag?”, ”Hur klarade du det?” eller ”Varför lyckades du inte med det i dag? Hur tänker du göra nu?”. Utmana barnet att visualisera lärandet genom att fråga ”När var du tvungen att verkligen sträcka på dig och anstränga dig för förstå och nå ditt mål?”.
Om Per Jensen
Per Jensen, föreläsare inom Utmanande lärande

Per Jensen har varit lärare i mer än 20 år. I många år har han undervisat andra lärare i aktivt lärande och är nu konsult hos företaget Challenging Learning som inspirerar och utmanar skolor och kommuner till att med egna resurser förbättra elevernas lärande och trivsel genom utmanande lärande.

Vill du veta mer om Utmanande lärande?

Under Barn & utbildning finns mer information om skolprojektet Utmanande lärande, till exempel vad det innebär i stora drag och hur det gick till på ett lektionsbesök i Fliseryd.

Gå till Barn & Utbildning/Utmanande lärande

Publicerad 2017-03-14
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier