Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Fågelinfluensa i Danmark – Jordbruksverket höjer skyddsnivån

Fågelinfluensa i Danmark – Jordbruksverket höjer skyddsnivån

Höns i hönsgård

Efter att Danmark fått ett fall av fågelinfluensa av typen H5N8 hos tamfåglar kommer Jordbruksverket som förebyggande åtgärd att höja skyddsnivån för fjäderfä i Sverige. Fågelinfluensan är en allvarlig djursjukdom som drabbar fåglar. Beslutet omfattar all hållning av fjäderfä i hela landet.

Det här innebär skyddsnivå 2

  • Fjäderfä ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute.
  • Hägnat fjädervilt ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande kan de hållas inhägnade utomhus. Inhägnader för änder ska vara nätövertäckta för att undvika kontakt med vilda and- och vadarfåglar. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd ute.
  • Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Badvatten i inhägnaden ska vara skyddat så att vilda and- och vadarfåglar inte kan förorena vattnet. Dessutom ska foder och dricksvatten ges inne eller under ett skydd utomhus.
  • Förbud mot utställningar och tävlingar, men det finns möjlighet att söka dispens.

Nästan obefintlig risk för människor att smittas

Det finns inga tecken på att denna typ av fågelinfluensavirus kan smitta till människa. Detta i kombination med att det inte finns några påvisade utbrott i Sverige eller tecken på att smittan skulle finnas bland vilda fåglar i närområdet gör att Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att smittas i dagsläget är i det närmaste obefintlig.

Mer information om fågelinfluensa och vad som gäller för de olika skyddsnivåerna hittar du på Jordbruksverkets hemsida, www.jordbruksverket.se (öppnas i nytt fönster), samt på Statens veterinärsmedicinska anstalt (SVA) hemsida, www.sva.s (öppnas i nytt fönster).

Läs även vad du bör tänka på och hur du kan upptäcka en spridning av smittan hos fjäderfä hos Länsstyrelsen Kalmar län, http://www.lansstyrelsen.se/Kalmar/ (öppnas i nytt fönster).

Publicerad 2016-11-22
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Besöksadress: Mönsterås kommun, Kvarngatan 2, 383 22 Mönsterås
Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier