Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Fågelinfluensa har nu upptäckts i Sverige

Fågelinfluensa har nu upptäckts i Sverige

Höna i hönsgård

Det har påvisats fågelinfluensa i två fall i Skåne, ett hos en vild sjöfågel och dessutom i en värphönsbesättning utanför Helsingborg. Den drabbade besättningen har spärrats. Det innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna gården. Alla fjäderfän i besättningen kommer att avlivas och anläggningen saneras.

Nästan obefintlig risk för människor att smittas

Viruset smittar inte till människa. Folkhälsomyndigheten bedömer risken att människa ska smittas i Sverige som i det närmaste obefintlig men att man ändå ska vara försiktig vid kontakt med döda fåglar och djur i naturen eftersom de kan bära på andra smittor.

Om du hittar flera döda sjöfåglar

Fågelinfluensa drabbar framför allt sjöfåglar. Om du hittar flera döda sjöfåglar kan du kontakta Statens veterinärsmedicinska anstalt (SVA) på telefon 018-67 40 00 eller vilt@sva.se som då bedömer om de vill ha in fåglarna för provtagning och obduktion.

Läs pressmeddelandet "Fågelinfluensa i Sverige" (öppnas i nytt fönster) från Jordbruksverket.

Skyddsnivå två efter flera påvisade fall av fågelinfluensa

Under hösten har man påvisat fågelinfluensa på flera håll i Europa och i Danmark har man fått ett fall av typen H5N8 hos tamfåglar. Jordbruksverket höjde därför skyddsnivån den 21 november 2016 till nivå två i Sverige som en förebyggande åtgärd för att minska risken för smittspridning till fjäderfä. Denna skyddsnivå ligger kvar.

Skyddsnivå två innebär bland annat att fjäderfä ska hållas inomhus. Hägnat fjädervilt ska också hållas inomhus. Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade och foder och vatten ska ges inomhus eller under skydd utomhus. För närmare information om vad skyddsnivån innebär, se Jordbruksverkets hemsida.

Det är viktigt att minimera risken för direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar och deras avföring. I kommersiella fjäderfäbesättningar ska som alltid goda löpande biosäkerhetsrutiner i enlighet med jordbruksverkets och branschens riktlinjer följas.

I hobbybesättningar kan det vara svårare att hitta rutiner som minskar risken. Här är några av de punkter som man behöver tänka på:

  • Var uppmärksam på om foder- och vattenåtgången ändras. Ser du tecken på nedsatt allmäntillstånd eller har det skett dödsfall.
  • Se till så vilda fåglar inte kommer in i hönshuset eller inhägnaden och att vilda and- och vadarfåglar inte kommer åt tamfåglars badvatten.
  • Om du har haft kontakt med fjäderfä utomlands så vänta 48 timmar innan du har kontakt med dina egna och ha förstås andra rena kläder och skor på dig.

Mer information om fågelinfluensa och vad som gäller för de olika skyddsnivåerna hittar du på jordbruksverkets och SVAs hemsida:

För dig som äger hobbyfåglar finns en broschyr, Skydda dina fåglar mot fågelinfluensa (öppnas i nytt fönster), från jordbruksverket som du läsa. Det som motsvarar skyddsnivå 2 kallas i broschyren för mellanskyddsnivå.

Tidigare nyhet om höjningen av skyddsnivån för fågelinfluensa: Fågelinfluensa i Danmark – Jordbruksverket höjer skyddsnivån

Publicerad 2016-11-28
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier