Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Danskt besök i Mönsterås

Danskt besök i Mönsterås

Bagarstugan, inomhus, Jungnerholmarna

Göran Sjögren berättar om Jungerholmarna för de danska besökarna och kommunens Jens Nilsson.

Under två dagar besökte den danske journalisten Torben Brandt och hans fru Lenette Brandt  Mönsterås för att göra ett reportage i den danska campingtidning Camping/Fritid.

Gästerna togs om hand av kommunens turismansvariga Marita Eriksson som hade lagt lagt upp ett digert program för gästerna med inriktning på camping/fritid.

De bodde på Regenbogen, Oknö i en stuga.
Programmets första dag började i Mönsterås tätort med fika -  och kommun- och turistinformation – och, därefter, ett besök på Slöjdföreningen Månsken och shopping på Storgatan. Där på Storgatan fick de danska gästerna lära sig ett nytt svenskt ordet  - strosa.
- Nu kan ni strosa här på vår mysiga Storgata, sa Marita till gästerna.
- Hursa ........??

Fiske vid Jungnerholmarna, Emån

Vad gömmer sig i vassen? Nä, ingen gädda men väl kommunens fiskeexpert.

Dag nummer två startade på Jungerholmarna i Fliseryd.  Jens Nilsson från Miljökontoret berättade om projektet med fiskecampen och ställplatserna för husbilar där. Joakim Holm, även han från Miljökontoret, berättade om det artrika fisket i Emån och kunde visa upp dagens fångst av färna och aborre. Efter en promenad smakade det gott med kaffe och våfflor i bagarstugan. Besöket på Jungnerholmarna avslutades med att gästerna fick se Fiskemuseet. I Fliseryd finns även Eneby miniatyrby, nu i höstskrud, som är väl värd en visit.

Eftermiddagens program bestod av besök i Timmernabben med Gabriel Keramik, Nabbens Rökeri, Stranda Tapetseri och Råsnäskonfektyr där historien om hur brända mandlarna kom till både förr och nu blev ett uppskattat inslag.
På eftermiddagen kom även solen och då blev det fina bilder över Strömsrum och Alsterån samt Pataholms gamla köping. Dagen avrundades med middag på Kronmunken.

Torben och Lenette Brandt  fick frågan:
- När ni kommer tillbaka till Mönsterås på sommartid vad skulle ni vilja se och göra då?
De svarade:
- Se Pataholms gamla köping, paddla i Alsterån och pröva fiskelyckan i Emån.

Ja, det var väl inga större nyheter men det är trevligt att höra det från en dansk journalist.
De var även imponerade av cykelvägarna runt Mönsterås och att den lilla ”byen”, som de säger på dansk, hade på både simhall och gymnasium när vi bara är knappa 4.500 invånare i tätorten. I Fredensborg, där det bor ca. 18.000 invånare, har de inget av detta däremot hade de en konstgräsplan.
Men det har ju vi i Mönsterås också!!

Publicerad 2012-11-06
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier