Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Camilla och Camilla berättar om Lässurr

Camilla och Camilla berättar om Lässurr

För 13 år sedan startade ett bokprojekt ”Lässurr” regionalt i länet. En ansökan hos kulturrådet resulterade i medel till att engagera föreläsare, författare och illustratörer. Pedagoger och biblioteksfolk samlades kring bilderböcker och lät sig inspireras. Många barnbibliotekarier gick hem och startade upp olika stora projekt.

Camilla och Camilla med boken Det hemska spökhuset.

Camilla och Camilla med boken Det hemska spökhuset.

I Mönsterås kommun är det 12 år sedan projektet startade och det har givit många härliga läsupplevelser och möten med författare och illustratörer sedan dess. De barn som fick vara med i det första Lässurrsprojektet går nu år 2 på gymnasiet.

- Många ungdomar med syskon kommenterar att de också har varit med i Lässurr och boksamtal uppstår kring vilka böcker de fått, säger barnbibliotekarie Kristina Åkesson.

Alla 6-åringar i Mönsterås kommun får delta i läsprojektet Lässurr. De jobbar intensivt med boken en tid, och som avslutning i projektet kommer författaren på besök och signerar varsitt ex av boken till varje elev.

Camilla Lindström och Camilla Löfström med bildcollage.

Hurman hittar en skatt, bildcollage.

Efter ett antal år med lässurr i regionen så behövs nya metoder och inspiration och nu ges möjligheten den 16 februari i Oskarshamn. Dagen heter ”Läsa, berätta, skapa - utvecklas” och från Mönsterås, Ljungnässkolan deltar två förskolelärare, Camilla Lindström och Camilla Löfström, som inspiratörer.  De har i många år jobbat med bilderboken som en tillgång inte bara i svenska utan även i de flesta andra ämnen, som förskoleklassen arbetar med. I planeringen försöker de hela tiden få in lässurr så naturligt som möjligt utifrån de mål och riktlinjer man har i verksamheten.

Eskil och ensamsakerna, collage.

Eskil och ensamsakerna, collage.

Camilla och Camilla kommer att fokusera på fyra av de senaste lässurrs-böckerna i sin föreläsning. Det är Eskil och ensamsakerna, Hurman hittar en skatt, Österns ABC och Det hemska spökhuset. De har satt ihop både bildspel och collage över hur de arbetat med böckerna och tänker även bjuda på sång!

De böcker som använts i Lässurr genom åren kan nu återanvändas i nya förskoleklasser när man arbetar med olika teman. Det kan vara "Det hemska spökhuset" vid Halloween eller "Östens ABC" när man går igenom alla bokstäver.

- Alla böcker som varit med i Lässurr finns också att låna på biblioteket, hälsar Kristina Åkesson.

Publicerad 2011-02-15
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier