Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Biogasmack i Mönsterås

Biogasmack i Mönsterås

Kommunalrådet Anders Johansson, kommunchefen Fredrik Johansson, Jöns Wahlström och Hans Johnsson från Oskarshamn energi

Alla pusselbitar är på plats vilket innebär att boende i Mönsterås med omnejd får en biogasmack. Oskarshamn Energi står för verksamheten med stöd från Klimatklivet, som bidrar ekonomiskt till klimatinvesteringar på lokal nivå vars syfte är att minska växthusgasutsläppen.

- Byggnationen av den nya macken beräknas vara klar till sommaren och vi tar nu det första spadtaget för ytterligare en planerad miljösatsning från Oskarshamn Energi, säger Jöns Wahlström, VD Oskarshamn Energi.

Biogasmack vid företagspark

Macken kommer att ligga ute vid företagspark Kronobäck. Här uppför Oskarshamn Energi också en bussdepå för tankning av Kalmar Länstrafiks biogasbussar.

Intresset från Mönsterås kommun har varit en viktig faktor när det gäller etableringen och målsättningen är att de lokala företagen på allvar ser över sina möjligheter att gå över till biogasdrift.

- Att vi nu får vår första biogasmack i Mönsterås är en fördel för hela kommunen. Både invånarna och näringslivet får ett till hållbart och dessutom ekonomiskt fördelaktigt bränslealternativ, säger Fredrik Johansson, kommunchef på Mönsterås kommun.

- För oss som kommun innebär det också att vi kan ställa andra miljökrav än tidigare i våra upphandlingar. Det är ett sätt för oss att jobba aktivt mot våra hållbarhetsmål, konstaterar Anders Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Stort intresse för biogas

Kommunalrådet Anders Johansson och Jöns Wahlström från Oskarshamn energi

Intresset är stort för biogasfordon i Sverige idag. Fördelarna är många, både för miljön, och för ekonomin. Utbudet av biogasdrivna bilar är också större än vad de flesta tror. Nu finns exempelvis VW, Audi, Skoda, Seat, Mercedes, Opel, Subaru och Fiat med biogasdrift.

- Biogas är det bästa fordonsbränslet på marknaden med 93 procent lägre klimatpåverkan än bensin, enligt Naturvårdsverkets och Vägverkets rapport. Dessutom minskar utsläppen av partiklar till nära noll och kväveoxiderna minskar med två tredjedelar. Därför är vår investering i biogastankning i Mönsterås en miljösatsning helt i linje med företagets offensiva miljöstrategi, säger VD Jöns Wahlström.

Lägre drivmedelskostnad

När det gäller ekonomi går det generellt att säga att det är 15 till 20 procent billigare att köra per mil med biogasbil än motsvarande med bensindrift. Det finns även andra fördelar som förmånsvärde vilket reduceras med 40 procent för tjänstebilar och i ett flertal av Sveriges städer får dessa bilar parkera fritt. Även fordonsskatten är lägre, i vissa fall ända upp till 50 procent, jämfört med motsvarande bil i diesel eller bensinutförande, förklarar Jöns Wahlström.

- Det känns bra att vi på Oskarshamn Energi kan vara en aktiv del i kampen om vår närmiljö. Vår strävan är att vara det lokala och miljömedvetna företaget med den breda produktportföljen säger Jöns Wahlström avslutningsvis.

För ytterligare information kontakta: Jöns Wahlström på telefon 0491-881 11 eller kommunchef Fredrik Johansson på telefon 0499-174 62.

Publicerad 2017-05-19
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier