Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Alsterån utsedd till länets naturpärla av WWF

Alsterån utsedd till länets naturpärla av WWF

Alsterån som rinner genom Mönsterås kommun och har sin mynning i Pataholm har utsetts till en av 21 svenska naturpärlor 2015.

Omröstningen var en del av Världsnaturfonden WWF:s kampanj Svenska Pärlor, för att lyfta platser med fantastisk natur och samtidigt belysa att den svenska naturen och biologiska mångfalden behöver skyddas. En expertjury har valt ut tre platser i varje län och därefter har allmänheten fått rösta fram en vinnare för varje.

Alsterån rinner österut från sjön Alstern mot Kalmar sund, och mynnar ut i den idylliska köpingen Pataholm i Mönsterås kommun. Ån är 125 kilometer lång och erbjuder ett rikt fiske- och djurliv och en vacker natur, och åns sista sträcka innan den mynnar ut i havet är en populär och lättpaddlad sträcka med kanot.

”Alsterån är ett av Smålandskustens mest värdefulla vattendrag. Dalgången utgör trots sitt sydliga läge en provkarta på isälvsterrasser, branta sprickdalar, forsnackar och andra isälvsfenomen. Längs stränderna och på sluttningar ner mot ån finns sällsynta och intressanta växtsamhällen med exempelvis mosippa, ängskära, brudborste, skogsklocka och myrlilja. En del av sträckan kantas av stora våtmarker av varierande slag, som omges av löv- och artrika sumpskogar” skriver WWF om naturpärlan Alsterån.

Du hittar information om olika besöksmål i anslutning till Alsterån på visitmonsteras.se!

Publicerad 2016-04-01
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier