Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Miljö & hälsa » Djur & Natur » Djurhållning » Störande katter

Störande katter

Miljö-och byggförvaltningen får då och då in klagomål angående lösspringande katter som kissar på barnvagnar, ved, bilar m.m. När det gäller möjligheter att med hjälp av lagstiftning (Miljöbalken) få ordning på lösspringande katter har miljökontoret små möjligheter att påverka situationen. De domar som finns avseende lösspringande katter har visat att de problem som de orsakar omgivningen inte bedöms påverka människors hälsa och miljö på ett betydande sätt.

För att ha god grannsämja i bostadsområden har miljö- och byggförvaltningen sammanställt en lista med punkter som kattägare bör ta hänsyn till för att deras katt inte ska störa omgivningen.

Hur kan jag förhindra att min katt stör andra?

Det finns olika skäl att fundera igenom sin katthållning. En god grannsämja är ett av skälen, kattens välbefinnande en annan orsak. Att ha sin katt inne i större utsträckning eller helt och hållet innebär ju att den undviker faror som trafikdöd, revirslagsmål och sjukdomar.

Här följer några råd för att minska risken att din katt ska störa dina grannar:

 • När en katt inte hålls kopplad bör den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer eller vara ID-märkt på annat sätt som möjliggör kontakt med ägaren.
 • Prata med dina grannar om du har en utekatt. Fråga dem om din katt upplevs som ett problem och framför att du gärna vill veta om din katt stör dem.
 • Ha en kattlåda och lär katten att göra sina behov i en låda, även om den vistas ute.
 • Kastrera/sterilisera katten om den inte ska användas till avel. Kastrerade och steriliserade katter har inte samma behov av att markera sitt revir.

Vad kan jag tänka på som granne som störs av katter?

Katter får röra sig fritt utomhus. Domstol har fastslagit att katter som vistas eller gör sina behov på annans tomt normalt inte utgör en olägenhet (Tingsrätten i Stockholm, dom 2001-12-20 mål M 398-00 ). Det gäller även katter som tar sig in i bostäder genom öppna dörrar eller fönster. Generellt är det därför mycket sällan kommunen kan göra något när det gäller sådana störningar från katter.

Om du upplever att en katt stör dig genom att exempelvis kissa på din tomt eller ta sig in i din bostad är du själv ansvarig för att freda dig. Det kan du göra genom att till exempel stänga dörrar och fönster och försöka jaga bort katten från tomten. Prata också med djurägaren om du vet vem det är, ofta vet dessa inte om att deras djur stör någon annan.

Om du bor i hyreslägenhet tala om problemet för fastighetsägaren. Om du bor i en förening kan ni gemensamt vidta åtgärder. En större förening kan eventuellt förhandla till sig rabatt på kastrering till dess medlemmars katter.

Kom ihåg att katten också kan göra en viss nytta genom att hålla nere mängden av vissa gnagare, som också kan upplevas som ett problem.

Tips för att göra katten ovillig att komma till din tomt som granne

 • Spruta vatten på katten när den kommer in i trädgården. Det kräver tålamod, men så småningom förknippar katten trädgården med den obehagliga vattenstrålen.
 • Skräm katten. Klappa i händerna eller gör andra höga ljud.
 • Täck över barnens sandlåda när den inte används.
 • Näta eller täck för skrymslen där katten vill gå in.
 • Lägg hönsnät eller liknande i rabatten och täck med ett tunt lager jord. Nätet syns inte men katten tycker inte om att krafsa när nätet tar i.
 • Lägg dekorationsstenar i rabatten så att den inte går att gräva i. Fiberduk kan läggas över trädgårdsland för att skydda växterna.
 • Strö ut kaffesump, vissnade tagetesblommor eller strö/spraya med ”fy skäms”-medel eller liknande som kan köpas i zooaffärer.
 • Undvik att plantera växter som lockar till sig katter, så som kattmynta och läkevänderot.

Observera att det inte är tillåtet att lägga ut gift eller skada katten. Kom ihåg att du aldrig får skada någon annans katt, även om den vistas eller förorenar på din tomt!

Kontakt

Monica Karlsson, 0499-171 51

Senast kontrollerad: 2019-10-11.
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier