Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype

Motionsspår

I Mönsterås kommun finns ett motionsområde i varje kommundel så oavsett om du befinner dig i Blomstermåla, Fliseryd, Mönsterås, Timmernabben eller Ålem har du alltid möjlighet att promenera, springa, skida eller cykla (gäller ej elljusspåren) i något av kommunens många motionsspår.

Vid behov så kompletteras spårens underlag och omkringliggande buskage och träd ansas eller fälls. Varje år röjs spåren från gräs och sly för att erbjuda ett så tryggt och fint spår som möjligt.

Har du frågor eller synpunkter på motionsspåren kan du höra av dig till fritidskontoret på telefon 0499-179 85.

Belysning

Belysningen vid samtliga elljusspår är upplysta från klockan 6 på morgonen till ljusets infall och från mörkrets infall till klockan 22 på kvällen, året om. Upptäcker du en släckt eller trasig lampa, vänligen rapportera detta till fritidskontoret.

Förbud mot fordon och hästar på/i spår, leder och stigar

Det är förbud mot motorfordon och hästridning på/i samtliga elljus-, motions- och mountainbikespår samt vandringsleder i Mönsterås kommun. På elljusspåren ska du leda din cykel, men på motionsspåren och vandringslederna (dvs. markerade spår eller stigar utan belysning) får du cykla med respekt till andra motionärer.

Läs mer i trivselregler för motionsspår

Sällskapsdjur ska hållas kopplade

Har du sällskapsdjur med dig måste du hålla det kort kopplat. Är längdskidspår uppspårade ska du hålla hunden på din utsida mot spåret sett. Plocka upp efter din hund och släng skräp och hundpåsar i soptunnorna i närheten av spårcentralen.

Tänk även på ert strikta hundägaransvar dvs. oavsett om hunden vållat skadan eller inte är du som ägare skadeståndsskyldig.

Gräsröjning av motionsspår under grönsäsong

Under sommaren röjs motionsspår från gräs och sly två till tre gånger.

Första gången är i regel efter midsommar då den största tillväxtperioden avstannar. På det sättet tillåts flera olika grässorter att växa och det är möjligt att klippa ned dem samtidigt för att röjningen ska kunna hålla längre.

Andra klippningen är i slutet av augusti för att hålla nere gräset till hösten. Vissa år växer gräset både mer och under längre period, då kan det bli aktuellt med en klippning innan midsommar, en i juli månad och en i augusti månad.

Skidspår

Under vintertid när väderförhållanden är rätt spåras flera av motionsspåren i Mönsterås kommun för längdskidåkning.

Läs mer om skidspåren här

Trivselregler

  • Sällskapsdjur ska alltid hållas kopplade
  • Plocka upp efter era djur
  • Skräp och "hundpåsar" läggs givetvis i soptunnorna som finns i närheten till spårcentralen
  • Förvarna och gör varandra uppmärksammade att ni närmar er. Ropa gärna vilken sida ni "kör om" om ni kommer i mycket högre hastighet än framförvarande.

Cykling

  • På elljusspåret ska cyklar ledas eller framföras en kort bit med största möjliga hänsyn.
  • På motionsspåren (utan elljus) får du cykla med respekt till andra motionärer, påkalla uppmärksamhet vid omkörningar!
  • Vid Blomstermåla motionscentral finns fyra cykelspår utmärkta med pilar i olika färger med texten MTB. Läs mer OM MTB-spåren

Skidåkning

  • När skidspåren är uppspårade får du inte gå på spåren.
  • Det är tillåtet att gå bredvid spåren (ej i mitten) men rekommenderas inte, om du går bredvid spåren var vaksam på att skidåkare kan komma i hög fart längs spåret. Har du sällskapsdjur med er måste ni hålla det kort kopplat och på er utsida mot spåret sett.
  • Vänligen observera åkriktningen då den är olika vid de olika spåren.
Senast kontrollerad: 2020-03-26.
 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier