Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Fritid » Aktuellt

Aktuellt

Här kan ni läsa nyheter från fritidskontoret och föreningsnämnden i Mönsterås kommun. Vi sparar även några av våra gamla nyheter för er informations skull. 

Vill ni ta del av vårt nyhetsbrev där allt från inbjudningar, hallinformation, spårinformation, material som skänkes, och övrigt som rör fritid och föreningslivet skickas ut? Skicka ett e-post med rubriken "Nyhetsbrev" till fritidskontoret. 

Senast kontrollerad: 2018-06-19.

Sommarinformation 2019

Under veckorna 29 – 33 är fritidskontoret lågbemannat. Ordinarie personal har semester men våra vikarier svarar på era frågor så gott de kan.

Ärenden ska i första hand skickas till fritid@monsteras.se men ni kan även ringa oss via kommunens växel 0499-170 00.

Grönytefrågor om gräsklippning osv.
Motionsspåren röjs under juli och september månad. Timmernabbens motionsspår får ny beläggning efter sommaren, vi beklagar fördröjningen. Mountainbikespåren röjs löpande.
Övriga grönytor? kontakta tekniska kontoret.
Läs mer om hur vi klipper grönytorna här.

Bevattningsförbud och idrottsplatser (fotbollsplaner)
Idrottsplatserna påverkas inte av bevattningsförbud med kommunalt vatten. De har egna brunnar eller vattnar med å-vatten. Samtliga idrottsplatser bevattnar planerna kvällstid under sommaren.
I Fliseryd har vi tillstånd att använda å-vatten från Emån via en så kallad "vattendom", vi får alltså även bevattna vid bevattningsförbud även när det gäller å-vatten då vårt uttag är begränsat. Vid Blomstermåla idrottsplats används å-vatten från Alsterån och när länsstyrelsen har bevattningsförbud för åvatten så slutar vi även bevattna (vi har dock tillstånd att bevattna en kort period i slutet av juli om flödet är bra). Övriga idrottsplatser har egna brunnar och bevattnar så länge det inte blir totalt bevattningsförbud.
Vid total bevattningsförbud, bevattnas inga fotbollsplaner alls.  
Se information bevattningsförbud på hemsidans förstasida om vilket bevattningsförbud som gäller eller inte gäller för tillfället.

Vandringsleder (obs ej motionsspår)
Fritidskontoret har enbart ansvar för Mönsteråsleden, vilken är en sk. vildmarksled och som enbart röjs hjälpligt från stora fallna träd eller hindrande objekt. Navigering i naturen sker efter röda prickar eller linjer på träd eller stenar. Viss skyltning finns. Under sommaren uppdaterar vi markeringen från Fliseryd och norrut. Även nya informationstavlor sätts upp.
Övriga vandringsleder och ansvariga: https://www.monsteras.se/Fritid/Motion-och-friluftsliv/Vandringsleder

Fritidsgårdarnas öppettider?
Fritidsgårdarna håller helt stängt under veckorna 29 - 32. Välkomna tillbaka till gårdarna vecka 33!
Läs mer om fritidsgårdarna här.

Friluftsliv, motion, idrottsplatser och övriga fritidsfrågor
All basinformation finns samlat här till vänster i menyn. Klicka vidare så hoppas vi att du hittar svar på din fråga.

Halluthyrningsinformation:
Webschemat med säsongstider kommer online i slutet av augusti. Anton har koll på hur tiderna ligger till innan dess och kan ta in bokningar för både säsongstider samt sommartider.
Gymnastikhallar under sommaren
Vi hyr ut gymnastikhallar under sommaren, dock ej Mölstadhallen (det finns inget passersystem).
Sporthallar under sommaren
Kan enbart hyras av de större ”inomhusföreningarna” (handboll, innebandy och basket). Av ordningsskäl kan inte duscharna användas. Säsongstiderna börjar första veckan i september.
Ansöka om halltider efter sommaren?
Blankett finns på hemsidan via e-tjänster och mailas eller postas till fritidskontoret.
Mer info om hallhyra under sommaren:
https://www.monsteras.se/Fritid/Idrottsanlaeggningar/Sporthallar/Hyra-idrottshall-under-sommaren-och-staengda-lovtider

Länets bästa friluftskommun och 9:a i Sverige

Glad cykling Century CX

I Naturvårdsverkets undersökning, Sveriges friluftskommun, rankas Mönsterås kommun på nionde plats totalt i hela Sverige, vilket är den högsta totalrankingen någonsin för kommunen. Föregående två år har kommunen hamnat på 16:de plats.
Mönsterås kommun hamnar på samma ranking som sju andra kommuner och med näst högsta rankingpoäng som går att uppnå.

Inbjudan till aktivitetsdag i Blomstermåla 16 september

Som representant för Din förening inbjudes du och Föreningen till att vara med på ”Aktivitetsdag för Alla åldrar”.

Det är Mönsterås kommuns fritidskontor, Lilla Gymmet, Ålems OK, Blomstermåla IK, Suicide Zero och Folkets Hus som bjuder in Föreningslivet i Mönsterås Kommun till en aktivitetsdag i Blomstermåla.

Syftet och målet med dagen är att synliggöra det positiva i Blomstermåla samt att förebygga arbete med psykisk ohälsa

Aktiviteten är den 16/9-18 mellan kl. 14,00-18,00.

Preliminära halltider säsongen 2018-2019

Sporthallen Parkskolan

Parkhallen i Mönsterås

Föreningsnämnden och involverade idrottsföreningar har nu beslutat om nästa säsongs hallschema. Privatpersoner och övriga föreningar som önskar hyra hallar gör som vanligt en förfrågan till fritidskontoret. Därefter bekräftar vi om Er ansökan är OK. Bokningar kan även göras direkt i webb-schemat under september månad. Eller genom att skicka in en hallförfrågan som ni hittar genom att klicka här.

Och klicka nedan för att se de preliminära och beslutade tiderna, observera att det kan komma avbokningar från föreningarna då det kan komma förändringar i laguppställningar innan säsongen går igång till 100%.

Preliminära halltider 2018-2019

 

Läs mer om Sporthallarna och bokning här.

Kallelse till årets föreningsmöte! onsdagen den 22/11 kl 17.40 i Blomstermåla Folkets Hus

Föreningsmötet2016

Välkommen till föreningsnämndens årliga föreningsmöte där vi tillsammans synliggör och utvecklar föreningslivet i Mönsterås kommun!

Föreningsmötet är en möjlighet för er att få inspiration i ert föreningsarbete samt möjlighet att ställa frågor och ge förslag till föreningsnämnden och fritidskontoret.

Inbjudan till informationsmöte om Klara, Färdiga, Läs!

Kultur och idrott

"Ett enkelt koncept som fungerat väldigt väl är exempelvis högläsning i grupp innan aktivitet och som tack för läsningen får laget, gruppen eller föreningen en avslutning på biblioteket och en helt egen biovisning med tillhörande snacks. Projektet står för kostnaden."

 

Projektet Klara, Färdiga, Läs vill väcka läslust och öka andelen läsande ungdomar i åldrarna 9 -12 år. Arbetet sker genom de vuxna aktiva prövar metoder för läsning på enkla och alternativa sätt. Projektet kommer erbjuda inspiration för ledare och andra vuxna i projektet samt aktiviteter mot målgruppen som t.ex. högläsning i samband med träning, besök av författare, besök av idrotts och/eller kulturprofiler mm.

I Klara, Färdiga, Läs strävar vi efter att ge något tillbaka till föreningen för att ungdomarna läser. Det kan vara allt från sänkta kostnader för träningsläger, gratis besök på matcher/teater/uppvisningar eller liknande. 

 

Vill ni veta mer?
Välkomna på informationsmöte med fika den 9 oktober klockan 19:00 i Mönsterås bibliotek!

OBS! Anmäl ert intresse till fritidskontoret senast 5 oktober!

160km cykeltur för välgörenhet 14 oktober

Glad cykling Century CX

Lördag 14 oktober körs en cykeltur på 160 km (100 miles) grusväg genom Mönsterås kommuns alla skogar. Start och mål vid First Camp på Oknö i Mönsterås. En del av anmälningsavgiften går oavkortat till Suicide Zero (www.suicidezero.se) för deras arbete med att radikalt minska självmorden i Sverige.

Mönsterås kommun bäst på friluftsliv

Glad cykling Century CX

Mönsterås kommun har åter blivit länets bästa friluftskommun och hamnar på hedrande 16:e plats i hela Sverige. Detta är den hittills högsta placeringen Mönsterås kommun hamnat på i Naturvårdsverkets undersökning. 

Mönsterås kommun har varit bästa friluftskommun i Kalmar län åren 2013 – 2015 och blev tredje bästa kommun 2016.

Ny föreningscertifiering "Utmärkt förening"

Utmärkt Förening

Måndagen den 5 december hade fritidskontoret i Mönsterås kommun och Smålandsidrotten ett informationsmöte om det nya och gemensamma certifieringsprojektet Utmärkt förening. Projektet är ett led i kommunens folkhälsoarbete och ämnar till att kvalitetssäkra och främja föreningarnas förebyggande arbete inom jämställdhet, ANDT (Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak) samt trafik. Själva certifieringen blir ett bevis på att föreningens barn- och ungdomsverksamhet håller god kvalité. Certifierade föreningar kommer även att marknadsföras mot kommuninvånarna av Mönsterås kommun. De utmärka föreningarna kommer bland annat att synas på kommunens hemsida.

Tips! Sök aktivitetsbidrag via Jerringfonden

Löpsteg

Tips till er föreningar som sysselsätter barn och ungdomar (upp till 18 år) med särskilda behov. Med särskilda behov avses fysisk och/eller psykisk funktionsnedsättning, kronisk sjukdom och/eller social utsatthet.

Via Jerringfonden kan ni söka aktivitetsbidrag för er verksamhet. 

Under 2016-2017 kommer Jerringfonden särskilt välkomna ansökningar från föreningar och organisationser som har en idé och vilja att arbeta med att stödja integrationen av nyanlända barn och ungdomar i det Svenska samhället.

Läs mer här.

Hur klipper vi gräset i sommar?

Gräsklippare klipper gräs

Mönsterås kommun finklipper ungefär 42 hektar gräs varje vecka. Utöver det så klipps även högvuxna långgräsytor, motionsspår och friluftsytor 1-3 gånger per grönsäsong beroende på vad de används till. Första klippningen av långväxt gräs är dock i regel efter midsommar då vi vill låta ängsblommor växa upp men också invänta tills gräsets första stora tillväxtperiod avstannar. Vid kommunens idrottsplatser klipper föreningarna gräset 2 till 3 gånger i veckan.

Mönsterås kommun är länets bästa friluftskommun

Aktivitetsdag

Årligen gör Naturvårdsverken en undersökning om landets kommuners friluftsliv. 2014 var Mönsterås kommun bästa friluftskommunen i Kalmar län och hamnade på 54 plats totalt i Sverige. 2015 blev kommunen åter igen bäst i länet och klättrade upp till 30 plats i Sverige.

Mönsterås kommun hamnar dessutom på tredje plats totalt i Sverige som Årets förbättrare 2015
"Den kommun som har förbättrat sig klart mest är Heby kommun, därefter följt av Gällivare kommun och Mönsterås kommun."

Sport på flera språk? Sport in other languages?

Sport på flera språk

Shgip, Bosanski, English, Soomaali, Espanol, Svenska, Arabiska, Kurdiska (Sorani), Persiska:

Klicka här för att läsa Riksidrottsförbundets tidsskrift

”Att läsa är också en sport”

Läsprojekt

Kulturen och fritiden i Mönsterås startar ett gemensamt läsprojekt riktat till idrottsrörelsen:  

Varför skriver stora idrottare som Zlatan, Emma Igelström, Patrik Sjöberg och Charlotte Rohlin och många fler, böcker?
 
Alla vill vi bli bra på den sport vi gillar om det så är fotboll, skytte eller att läsa.

Idrottens himmel och helvete

Idrottens himmel och helvete SISU

 

 

 

 

 

 

 

För vem finns ungdomsidrotten? Idrottssverige är en djungel av olika mer eller mindre påhittade teorier om hur träning ska bedrivas på bästa sätt och för bästa resultat. Men hur hårt ska eller bör man träna? Hur ska tränare bete sig? Och varför är det så viktigt att vinna?

För er intresserade gör Utbildningsradion genom Sveriges Radio och Sveriges Television en stor satsning på barn- och ungdomsidrott första halvåret 2014. Satsningen innehåller både radio- och TV-produktioner. Det blir sex radioprogram i P4 och tolv TV-program på SVT 1. En serie om krossade drömmar, starka känslor och vilka konsekvenser som vuxenvärderingar får för barn- och ungdomsidrotten. Men också om de goda exemplen och de inspirerande tränarna.

Besök SISUs hemsida "Idrottens himmel och helvete" för att ta del av texter, radioreportagen och TV-reportagen genom att klicka på denna länk.

 
Snabbval
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Besöksadress: Mönsterås kommun, Kvarngatan 2, 383 22 Mönsterås
Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00 Fax: 0499-179 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier