Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Bo & bygga » Mönsterås stadsnät » Anslut till stadsnätet

Anslut till stadsnätet

Tre personer gräver fiber i en grop framför en gul grävmaskin

 

Det är bara du som är fastighetsägare som kan bestämma att din fastighet ska anslutas till det optiska fibernätet. I olika delar av kommunen har utbyggnaden av stadsnätet kommit olika långt. I menyn till vänster kan du läsa mer om vad som gäller för olika områden.

Om du vill ansluta din fastighet anmäler du det genom att fylla i blanketten Avtal för anslutning till Mönsterås stadsnät i två exemplar och skickar till oss. Blanketten hittar du till höger.

Telefon- och besökstider

måndag

10:00-12:00 och 15:00-16:00

tisdag-fredag

10:00-12:00

Villaägare

Som villaägare ska du först kontakta Mönsterås kommun för att ansluta din fastighet till Mönsterås stadsnät. Först när fastigheten är ansluten till nätet kan du beställa tjänster av leverantörerna.

Inom fastigheten är det du som fastighetsägare som ansvarar för grävning, förläggning av kanalisation och återställning. Fastighetsägaren ansvarar också för att bygga eventuellt fastighetsnät.

Mönsterås kommun tillhandahåller kanalisationsmaterial  till fastighetsägare.

Företagsfastigheter

Du som äger en företagsfastighet, alternativt företag som är hyresgäster i fastigheten, ansvarar för att bygga fastighetsnät. Beroende på hur fastigheten används kan det vara lämpligt att varje företag har ett eget fiberpar. Därför behövs det ofta en dialog mellan dig som fastighetsägare och Mönsterås kommun innan ni ansluter till stadsnätet.

Mönsterås stadsnät lämnar av beställt antal fiber på en överenskommen överlämningspunkt.

Flerfamiljshus

Du som äger ett flerfamiljshus ansvarar för att bygga ett fastighetsnät till samtliga lägenheter. Utöver detta behövs vanligtvis också någon form av lägenhetsnät.

Om du är hyresgäst kan du alltså inte själv begära anslutning. Du måste istället kontakta din hyresvärd (fastighetsägaren).

För att ansluta ett flerfamiljshus till stadsnätet behöver du också kontakta Telia som är kommunikationsoperatör i nätet. Förmodligen behöver Telia placera en eller flera switchar i fastigheten, som distribuerar trafik till de olika lägenheterna. Antalet fiber som behövs är beroende av antalet lägenheter, och om det även finns företagslokaler i fastigheten.

Mönsterås stadsnät lämnar av beställt antal fiber på en överenskommen överlämningspunkt.

Hyresgäster

Hyresgäster kan inte själv begära anslutning av den fastighet de bor i utan måste kontakta sin hyresvärd (fastighetsägaren).

Mönsterås Bostäders samtliga fastigheter i Mönsterås är anslutna till Mönsterås stadsnät. Om du hyr lägenhet genom Mönsterås bostäder kopplar du din dator till ett uttag och beställer tjänster genom Tjänstevalsportalen.

KONTAKT

Mönsterås stadsnät, telefon 0499-170 50, enligt telefontiderna:
måndag 10:00-12:00 och 15:00-16:00
tisdag-fredag 10:00-12:00
Skicka e-post

Ekonomiavdelningen, fakturafrågor, telefon 0499-171 44
Skicka e-post

Senast kontrollerad: 2019-12-20.
 
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier