Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Bo & bygga » Energi-, klimat- och transportrådgivning » Energianvändning

Energianvändning

Du som bor i småhus kan ofta göra många förändringar som ger dig större kontroll över din energianvändning, mer pengar kvar i plånboken och dessutom bidrar till en bättre miljö.

Energimyndigheten har samlat flera bra energispartips för småhus. Uppvärmning, isolering, matlagning och disk är några områden där du kan få tips.

Räkna på din elförbrukning

Ta reda på vilka energibovar som finns i ditt hem med Svensk Energis app Elräknaren. Använd den som hjälp när du ska jämföra driftskostnaden för till exempel en ny vitvara med en gammal, eller för att ta reda på vad som adderar ihop till din elräkning.

Appen är gratis och du hittar den i AppStore.

Ska du köpa nya hushållsmaskiner har Energimyndigheten testat allt från dammsugare till värmepumpar. Deras testresultat för hushållsmaskiner kan vara en hjälp när du ska välja.

Välj rätt belysning

Rätt belysning på rätt ställe är viktigt. Du ska ha starkare belysning där du arbetar och mer begränsad belysning i övrigt. Då slipper du onödigt hög energianvändning.

Tänk också på att släcka lamporna när du lämnar ett rum. Ljussensorer, rörelsevakter och timers, liksom skymningssensorer utomhus, är bra för att se till att lampor inte lyser i onödan.

Byt till energieffektiva LED-lampor, lågenergilampor och halogenlampor. De olika lamporna passar bra till olika saker.

För att välja rätt ljuskälla och se hur många watt du kan spara, kan du enkelt ta hjälp av Energimyndighetens mobiltelefonapp Lampguiden. Appen är gratis och du hittar den i AppStore.

Mer information om belysning hittar du på Energimyndighetens hemsida.

Byta elleverantör

Idag är det möjligt att byta elleverantör. Energimarknadsinspektionen driver sidan Elpriskollen (öppnas i nytt fönster) där du kan jämföra olika elhandelsleverantörer. Det finns även privata alternativ.

Senast kontrollerad: 2019-01-10.
 
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
Besöksadress: Kvarngatan 2, Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00

Om cookies    Om dataskyddsförordningen     Om webbplatsen    Sociala medier