Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Omsorg & hjälp » Individ- och familjeomsorg » Barn och ungdom » Barn och ungas psykiska hälsa » Våld och övergrepp - sexuella övergrepp

Våld och övergrepp - sexuella övergrepp

En del barn och ungdomar växer upp med våld från vuxna i familjen, så ska ingen behöva ha det. Barn kan utsättas för våld i familjen på olika sätt. Ibland kan det vara en förälder som slår, ibland ett syskon. Det kan handla om sparkar och slag, att man blir inlåst eller misshandlad på något annat sätt. Man kan också bli hotad eller vara med om att vuxna eller syskon använder våld mot någon annan i familjen. Våld kan också vara att bli kallad för något fult och elakt eller få höra att man är dålig och jobbig.(Källa UMO)

 

Hedersrelaterat våld kan ta sig uttryck i fysiskt eller psykiskt våld men även socialt, till exempel genom att en person isoleras eller att hennes eller hans vardagsaktiviteter kontrolleras. Det hedersrelaterade våldet och förtrycket utmärks av att det är planerat, kollektivt sanktionerat och ibland kollektivt utövat, samt att så kallat hederstänkande har en avgörande roll. Såväl flickor och kvinnor som pojkar och män kan drabbas av denna typ av våld och förtryck. Påtvingade arrangerade äktenskap är en form av hedersrelaterat våld och förtryck.(Källa: Socialstyrelsen, www.socialstyrelsen.se)

 

Att bli tvingad till sex eller att göra något sexuellt är också våld. Alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför någon eller som en person får någon annan att göra mot sin vilja är sexuella övergrepp.

 

Om man är under 15 år har ingen äldre tonåring eller vuxen rätt att göra något sexuellt med eller mot en, även om man själv vill eller tar initiativ. Det är brottsligt.(Källa UMO)

 

Alternativ Till Våld (ATV)

ATV är en kommunal verksamhet som finns i Kalmar. ATV ger samtalsstöd till den som har utsatts för våld, till barn som har bevittnat våld i nära relationer och även till den som har utsatt närstående för våld. Stödet är kostnadsfritt och det sker ingen registrering.

Senast kontrollerad: 2015-09-21.
 
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Besöksadress: Mönsterås kommun, Kvarngatan 2, 383 22 Mönsterås
Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00 Fax: 0499-179 00

Om cookies    Om webbplatsen    Sociala medier