Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Nyheter » Vatten är viktigt för alla

Vatten är viktigt för alla

Sedan 16 maj kör Mönsterås kommun dagligen vattentransporter till Öland för att hjälpa dem med det kritiska vattenläget. Vattnet som transporteras kommer från Finsjö vattenverk. 

Samtidigt råder bevattningsförbud inom Mönsterås kommun för den som använder kommunalt vatten, detta på grund av små mängder nederbörd, låga grundvattennivåer och låga flöden i åarna. De låga nivåerna och nederbörden gör att naturens naturliga vattenmagasin inte fylls på i samma takt som behovet utgör. Under sommarperioden går nämligen mycket vatten åt för till exempel bevattning och fylla pooler.

Hur går det ihop?

Nederbörden under året har visserligen varit extremt lågt i regionen och grundvattnet har sjunkit till historiskt låga nivåer, men vattnet räcker till alla om alla hjälps åt.

I Mönsterås kommun används både grund- och ytvatten för att producera dricksvatten vilket gör att vi kan hjälpa Öland med dricksvatten samtidigt som det råder bevattningsförbud. Vi levererar upp till 300 kbm/dygn även fortsättningsvis, men prövar och bevakar våra vattenresurser kontinuerligt så att vi kan begränsa leveranserna när nivåerna blir för låga eller prognoserna om mindre vatten blir för skarpa.

Vad kan jag göra för att hjälpa till?
Vatten smart på lastbil

Varje liten förändring i ditt vattenbeteende är betydelsefull och bidrar till minskad vattenförbrukning. Mönsterås kommun deltar i kampanjen Vattensmart, via deras facebooksida går det att läsa om smarta tips, små som större, hur du kan spara på vatten.

Bevattningsförbud råder i Mönsterås kommun

Vattensmarta tips på facebook.com/vattensmart (öppnas i nytt fönster)

Publicerad 2016-06-23
 
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Besöksadress: Mönsterås kommun, Kvarngatan 2, 383 22 Mönsterås
Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00 Fax: 0499-179 00

Om cookies    Om webbplatsen    Sociala medier