Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Kultur » Bibliotek

Välkommen till biblioteket!

Våra bibliotek finns i Mönsterås, Blomstermåla, Ålem, Timmernabben och Fliseryd. Dessutom kör Nybro bokbuss regelbundna turer i kommunens ytterområden.

Senast kontrollerad: 2014-08-27.

Bok- och filmklubben startar 2015 med att visa Coraline

Affisch Coraline

Onsdagen den 28 januari kl. 17.30 visar Bok- och filmklubben Coraline. Filmen bygger på en bok av Neil Gaiman.

Välkommen att vara med om du går på högstadiet eller gymnasiet.

Vi tar fram soffa och fåtöljer och dukar fram gratis popcorn och läsk.

Filmtajm!

Alice i Underlandet blir årets sista film med Bok- och filmklubben

Alice i Underlandet

Onsdagen den 17 december kl. 17.30 visar Bok- och filmklubben Alice i Underlandet.

Välkommen att vara med om du går på högstadiet eller gymnasiet.

Vi tar fram soffa och fåtöljer och dukar fram gratis popcorn och läsk.

Filmtajm!

E-böcker

Uppdaterad 9/12 kl. 15.55

Nu går det att låna e-böcker och e-ljudböcker via vår katalog! Logga in i katalogen och sök upp den bok du vill låna. Klicka på länken e-pub offline, e-pub online eller pdf för att ladda ner och börja läsa. Dina lånade e-böcker kommer att synas under "Dina lån".

Precis som tidigare påverkas inte Mediejukeboxen och Mobila mediejukeboxen av detta. Där fungerar det likadant som det gjort innan.

Ålems biblioteksfilial bjöd på sydamerikanskt för en kväll- tisdagen 14 oktober 2014

Ronnie Skårner

Ronnie Skårner

En berättelse från varmare breddgrader fick de lyssna till som hade tagit sig till Alsteråskolans matsal denna regniga mörka höstkväll. Ronnie Skårner från Emmaboda fanns på plats för att dela med sig av sin resa genom Sydamerika. Med hjälp av många bilder berättade Ronnie Skårner ur minnet om skiftande natur och miljöer, olika djur, möten med människor och även om en del spännande strapatser. På sin motorcykel, som han för övrigt tagit med sig från Sverige, tog han sig genom Chile, Argentina, Bolivia, Peru, Colombia och Venezuela.

Sagostunder på Mönsterås bibliotek

Sagostunds premiär den 25/9

I höst blir det sagostund för barn 3-5 år på Mönsterås bibliotek varje vecka, på torsdagar kl. 15.30. Den första sagostunden blir den 25/9.

Kära hjärtanes!

Täljda hjärtan

Hjärtat har i alla tider varit en symbol för kärlek. Under tiden 20 augusti - 10 september kan du se en vandringsutställning från Hemslöjden med över 100 hjärtan från slöjdande länsbor på Mönsterås bibliotek.

Dessutom arrangeras två slöjdcaféer under perioden, "Tälja hjärtan" och "Hjärtan av ståltråd". Läs mer om dessa i evenemangskalendern.

Utställning med Svenskt Uppfinnaremuseum

Svenska uppfinningar, fotograf Leena Palm Brunner

Föreningen Svenskt UppfinnareMuseum kommer att visa delar av sin utställning "Dåtid, Nutid och Framtid" på Mönsterås bibliotek mellan den 24 juni och 7 augusti.

Utställningen består av svenska uppfinningar, från lätta och smarta problemlösningar i vardagen till världsomvälvande innovationer. Vandringsutställningen har hittills varit på 28 olika platser i Sverige och en gång på Island där föreningen fick ta emot ett pris i tävlingen EUWIIN. Föreningens mål är att skapa intresse för innovationshistorien och inspirera människor till att tänka lösningar samt att få någon kommun i Sverige att vilja satsa på ett Svenskt UppfinnareMuseum.

Logik tar dig från A till B. Påhittighet tar dig hur långt som helst. /Albert Einstein

Bokbussturen 9 juni framflyttad

Bokbussen kan tyvärr inte köra ordinarie runda måndagen den 9 juni. Den turen blir framflyttad till den 23 juni i stället.

Ändrade öppettider i samband med helger

Onsdagen den 28 maj har Mönsterås bibliotek öppet 11-17. Torsdag, Kristi himmelsfärds dag, är det stängt. Sedan öppet igen som vanligt fredag 11-17 och lördag 10-13.

Torsdagen den 5 juni är Mönsterås bibliotek öppet 11-17, stängt på Nationaldagen den 6 juni och Pingstafton den 7 juni.

Filialerna har stängt kvällar som ligger före röd dag. Fliseryds bibliotek har öppet 9-13 den 28 maj. Ålem, Blomstermåla och Timmernabbens bibliotek har stängt den 5 juni.

Jan Stenqvist kommer till Fliseryds bibliotek den 4 juni

Under ytan av Jan Stenqvist

Jan Stenqvist släpper nu en ny roman, Under ytan, som utspelar sig i och omkring Fliseryd. Jan är född i Fliseryd men bor numera i Nybro och jobbar som journalist på Barometern. För några år sedan började han med ett bokprojekt vilket resulterade i spänningsromanen Vålnader och Skuggor som kom ut 2013.

Passa på tillfället att besöka Fliseryds bibliotek när Jan kommer för att berätta om Under ytan och om den uppföljare som nu håller på att ta form. 

 

Jan besöker Fliseryds bibliotek vid två tillfällen onsdagen den 4 juni, kl. 14.30 och kl. 19.00.

Välkomna!

 

När: Onsdagen den 4/6, kl. 14.30 och 19.00

Förtidsröstning på biblioteken och extra öppet den 25 maj

Den 25 maj är det val av ledamöter till Europaparlamentet.

Du kan förtidsrösta på biblioteken i Mönsterås kommun under ordinarie öppettider.

Mönsterås bibliotek är dessutom extra öppet söndagen den 25 maj
kl. 08.00 - 21.00.

För att kunna rösta krävs legitimation och röstkort. Du kan läsa mer under Politik/Val 2014.

Bok- och Filmklubben visar Berättelsen om Pi

Berättelsen om Pi, poster

Kom med i Bok- och filmklubben! På onsdag den 21 maj kl. 17.30 ser vi Berättelsen om Pi, efter en bok med samma titel av Yann Martel.

Klubben är för dig som går på högstadiet eller gymnasiet. Vi tittar på filmen och pratar om den efteråt. Vi pratar också om böcker med anknytning till filmen och väljer filmer till kommande träffar.

Välkommen!

Kom och se The Host

The Host, filmaffisch

Kom med i Bok- och filmklubben! På onsdag den 7 maj kl. 17.30 ser vi The Host, en filmatisering av boken Genom dina ögon av Stephenie Meyer.

Klubben är för dig som går på högstadiet eller gymnasiet. Vi tittar på filmen och pratar om den efteråt. Vi pratar också om böcker med anknytning till filmen och väljer filmer till kommande träffar.

Välkommen!

Författarafton med Elisabet Nemert på Världsbokdagen den 23 april

Elisabet Nemert signerar böcker.

Elisabet Nemert signerar böcker.

Mönsterås bibliotek uppmärksammade Världsbokdagen den 23 april med ett omtyckt författarframträdande av Elisabet Nemert. 45 personer slöt upp till denna spännande kväll som hade författarens senaste roman Röd måne som huvudtema. Röd måne utspelas i 1600-talets Sverige, det är häxbränningarnas tid och ute i Europa pågår det 30-åriga kriget.

Elisabet Nemert delgav publiken mycket av historien bakom 1600-talets häxbränningar, som först mest drabbade läkekvinnorna, senare kunde vem som helst bli anklagad för att vara häxa. I Sverige brändes 320 kvinnor under denna tid. Elisabet Nemert påminde också om att jakten på häxor pågår än idag i delar av världen.

Tack till alla som svarade på enkäten om bibliotekets öppettider!

Enkäten besvarades av 113 personer och öppettiderna fick gott betyg. 71,5% av de svarande är nöjda med nuvarande öppettider. Men även om många är nöjda, så har många också uttryckt ett behov av andra öppettider. De vanligaste önskemålen är att biblioteket ska öppna tidigare på vardagar och ha öppet längre på lördagar.

Resultatet av enkäten kommer inte att leda till någon omedelbar förändring av öppettiderna, utan utgör en del av underlaget i den fortsatta långtidsplaneringen.

Vi är tacksamma för alla synpunkter och kommentarer.

Bibliotekskatalogen

Nu är bibliotekskatalogen igång igen efter uppgraderingen. Det går att söka, reservera och låna om böcker hemifrån som tidigare.

Elisabet Nemert kommer på Världsbokdagen den 23 april

Elisabet Nemert, foto: Helén Karlsson

Vi firar Världsbokdagen på biblioteket onsdagen den 23 april med besök av Elisabet Nemert!

Hon berättar om sin senaste bok Röd måne. Det blir en kväll om kärlek och rädsla, om att våga välja sitt liv och om författarskapets glädje och vedermödor.

Röd måne är Elisabets sjunde bok och handlar om häxprocesser, kärlek och maktkamp i 1600-talets Sverige.
Elisabet Nemert är mycket omtyckt och har gett ut titlar som Vindarnas ö (2007), Ljusets dotter (2011) och Den vita liljan (2003).

Begränsad service 8 april

Tisdagen den 8 april uppgraderas bibliotekssystemet. Detta gör att servicen blir begränsad under dagen.

Det går att låna och återlämna böcker och andra medier. Däremot går det inte att t.ex. söka i katalogen eller göra omlån.

Symbolernas Dag 22 mars 2014

Marie-Louise Canova

Marie-Louise Canova

Runt om i Sverige erbjöd den rikstäckande Symbolföreningen mer kunskap om hur våra drömmar kan hjälpa oss att må bättre. Marie-Louise Canova var på plats på Mönsterås bibliotek och visade bland annat drömfångare och berättade om hur vi kan arbeta med våra drömmar.

Emmy föreläste om sitt volontärarbete i Kenya

Emmy Axelsson Ärhlin, Jörgen Schöneck och Emelly Schöneck

På Internationella kvinnodagen hade vi "Lördag på bibblan" med tema Afrika. Emmy Axelsson Ärhlin, studerande på Oscarsgymnasiet, föreläste om sin 6 veckor långa volontärresa till Kenya.

I Kenya arbetade Emmy med utbildning av barn och ungdomar. Hon vill sprida kunskap om sex och samlevnad, HIV/Aids och arbeta för mänskliga rättigheter.

Emmy har bildat Enjoy and Survive, varigenom hon tänker fortsätta hjälpa det center hon var på i Kenya. Vi som lyssnade till föredraget blev väldigt berörda av hennes berättelse, speciellt av historien om lilla Agnes som nu fått hjälp och får gå i skolan tack vare Emmy.

Har du synpunkter på våra öppettider?

Mönsterås bibliotek vill gärna ha in synpunkter på öppettiderna, inför kommande års planering. Synpunkter önskas både vad gäller huvudbiblioteket i Mönsterås, bokbussen och filialerna i Blomstermåla, Fliseryd, Timmernabben och Ålem.

Den digitala enkäten är nu stängd, och vi ska påbörja sammanställningen av enkätsvaren. Tack till alla som lämnat synpunkter!

Ung Aktiv Mönsterås underhöll med dans och musik på 1-årsjubileet

Ung Aktiv Mönsterås

Ung Aktiv Mönsterås underhöll med dans och musik på vårt 1-årsjubileum. Tack alla duktiga ungdomar!! <3

Fler bilder finns via länken.

Välkomna till vårt 1-årsjubileum!

Personal vid invigningen 2013

Lördagen den 18 januari har Mönsterås bibliotek funnits 1 år i det nya huset. Det firas med extra långt öppethållande och många aktiviteter. Det är fri entré till samtliga!

Det blir dockteater för barnen, ansiktsmålning och sagostund, författarbesök av Lena Einhorn, dans och musik med ungdomar från Ung Aktiv, visningar av biblioteket och av O store Gud-utställningen.

Välkomna!

Kom med och välj film till Bok- och filmklubben!

Kon-Tiki film

Onsdagen den 15 januari kl. 17.30 träffas vi och planerar för vårens bok- och filmträffar. Vi ses i Dungen på Mönsterås bibliotek. Nytt för i år är att vi har licens även för att visa strömmande film, så utbudet är nu betydligt större än de filmer som biblioteket köper in!

Veckan före jul överraskade biblioteket med att visa filmen Kon-Tiki.

Klubben är för dig som går på högstadiet eller gymnasiet. Vi tittar på filmen och pratar om den efteråt. Vi pratar också om böcker med anknytning till filmen och väljer filmer till kommande träffar.

Välkommen!

Öppettider i jul!

Julgranar

23/12: 11-17

Julafton stängt

Annandag jul stängt

Nyårsafton stängt

Nyårsdagen stängt

6/1 stängt

Tidningsrummet öppnar kl. 10.

Övriga dagar öppet som vanligt.

Brott och straff i Stranda härad på 1600-talet

Det var Ålem, Mönsterås och Döderhult som utgjorde Stranda härad från 1400-talets mitt och framåt. När Jonny Nilsson i torsdagskväll berättade om brott och straff i Stranda härad hade 27 personer bänkat sig för att lyssna. Tanken var från början att hålla till i Ålems bibliotek men av utrymmesskäl flyttades föredraget till den intilliggande matsalen i Alsteråskolan.

I levande poeters sällskap

Uppläsarna på poesikvällen på Mönsterås bibliotek

Nordiska biblioteksveckan 11-17/11 uppmärksammades med en trivsam kväll på kommunbiblioteket.

Ett antal entusiaster i olika åldrar svarade för uppläsning av poesi i olika former. Egna texter och reflexioner varvades med dikter av bortgångna men inte bortglömda skalder.

För kvällens underhållning svarade Monica Andersson, Oskar Berlevik, Iris Fransson, Inger Juul Landberg, Lisa Nilsson och Göran Sjögren. På bilden syns även Jeanette Engström och Anna Borgström från biblioteket.

Stefan Gurt ersätter Karin Alvtegen

Boken "Så dödar vi en människa"

Det planerade författarbesöket av Karin Alvtegen i Blomstermåla den 30 oktober är inställt då Alvtegen drabbats av sjukdom. Istället kommer till samma tidpunkt Stefan Gurt som under våren 2012 utkom med sin omtalade biografi; Så dödar vi en människa.

Den nakna och gripande berättelsen om Gurts egen fars åldrande och levnadsslut har blivit mycket uppmärksammad i många sammanhang.

Ringaren i Notre Dame

Ringaren i Notre Dame

Kom med i bok- och filmklubben! Onsdagen den 16 oktober kl. 16.30 visas filmen Ringaren i Notre Dame med Salma Hayek och Richard Harris. Efter Victor Hugos klassiker om den puckelryggige klockringaren Quasimodo som faller handlöst för den vänliga och undersköna zigenerskan Esmeralda.

Klubben är för dig som går på högstadiet eller gymnasiet. Vi tittar på filmen och pratar om den efteråt. Vi pratar också om böcker med anknytning till filmen och väljer filmer till kommande träffar.

Välkommen!

Författarafton om Lena Nyman

Tisdagen den 17 september kl. 19.00 kommer journalisten Annika Persson till Mönsterås bibliotek och berättar om sin kritikerrosade bok om Lena Nyman "Jag vill ju vara fri".

Boken "Jag vill ju vara fri"

Lena Nyman är en av de största skådespelarna och artisterna från den svenska teater- och filmscenen. "Jag vill ju vara fri" är den första fullständiga levnadsteckningen över henne.

Annika Persson har med ett unikt källmaterial tecknat en personlig biografi över Lena Nymans liv och verk. Boken kom ut i våras.

Ord och bild med Anders Johansson

27 personer kom till Mönsterås bibliotek på måndagskvällen för att lyssna till Anders Johansson och se hans fotoutställning. Temat för kvällen var ”Öländska lundar och småländsk vildmark i ord och bild”.

Anders Johansson inledde kvällen med diktläsning, bl.a. från den nyutkomna samlingen Strömmarna.

Öländska lundar och småländsk vildmark

Alsterån, foto av Anders Johansson

Under vecka 35 ställer Anders Johansson ut foton på Mönsterås bibliotek under temat ”Öländska lundar och Småländsk vildmark”. Bilderna som visas är ett urval av dem som under sommaren varit utställda på Borgholms slott.

Måndagen den 26 augusti kl. 18 har Anders Johansson ett framförande under temat ”Öländska lundar och småländsk vildmark i ord och bild”. Då kommer vi också att få ta del av den nya diktsamlingen Strömmarna.

Sommarloppis

Bokvagn

Under juli och augusti säljer vi ut gallrade böcker och tidskrifter för endast 1 kr/st på Mönsterås bibliotek.

Passa på att fynda!

Mediejukeboxen Mobil - Premiär i Mönsterås 18 juni!

iPhone och Android

Mediejukeboxen mobil

Lagom till sommaren öppnar Mönsterås bibliotek i samarbete med FörlagEtt en ny bibliotekstjänst - Mediejukeboxen Mobil. Tjänsten ger dig som låntagare kostnadsfri tillgång till e-böcker, ljudböcker, språkkurser och musik direkt i din mobil.  Tjänsten fungerar på s.k. smarta mobiltelefoner (iPhone och Android) och kan användas var som helst, och när som helst.

Du kan ladda ned e-böcker eller lyssna till strömmande ljudböcker, musik eller språkkurser. Logga in genom att ange län, bibliotek och lånekortsnummer 11 siffror. Systemet kommer ihåg var du lyssnade senast. Läs mer på http://www.mediejukeboxen.se/mobil.php.

Sommarlån

Måndagen den 10 juni börjar vi med sommarlånetid. Det betyder att du får låna hem böckerna extra länge under sommarmånaderna. På Mönsterås bibliotek kan du låna böckerna i 6 veckor och på filialerna i Blomstermåla, Ålem, Timmernabben och Fliseryd får du låna böckerna ända tills skolorna börjar igen, den 19 augusti. Passa på att låna hem böcker du tänkt läsa men inte hunnit med! Undantaget från den långa lånetiden är nya böcker med 14-dagarslån, böcker som är reserverade av någon annan låntagare samt fjärrlån.

Pojken i randig pyjamas

Affisch Pojken i randig pyjamas

Onsdagen den 22/5 kl. 17.30 träffas bibliotekets bok- och filmklubb nästa gång. Klubben är för ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Vi håller till i Skogsdungen på Mönsterås bibliotek, och den här gången ser vi filmen "The boy in the striped pyjamas".

Vi pratar om filmen, och om böcker och andra filmer med anknytning till det vi ser. Biblioteket bjuder på popcorn och läsk. Klubben planerar också vilka filmer vi ska se vid kommande träffar.

Välkomna!

Gunnar Johansson på Mönsterås bibliotek

Gunnar Johansson på Mönsterås bibliotek

Ett 15-tal personer mötte upp när Gunnar Johansson besökte Mönsterås bibliotek en solig torsdagseftermiddag i maj. Gunnar berättade livfullt och humoristiskt om vad som inspirerat honom till att börja skriva, och hur han sedan utvecklat sitt skrivande från artiklar och noveller till romanen Besväret som nyligen utkommit. Vi som var åhörare fick många tips till eget skrivande, och även del boktips.

Boken Besväret finns att låna på samtliga bibliotek i Mönsterås kommun. Dessutom blev flera av åhörarna nyfikna på Gunnars noveller, så även novellerna kommer snart att gå att låna på Mönsterås bibliotek!

Att utveckla sitt skrivande

Gunnar Johansson

Gunnar Johansson kommer att tala om sin bok "Besväret" på Mönsterås bibliotek torsdagen den 16 maj klockan 17.00.

Om Clara Hullgren från Pataholm - barnbarnsbarnet besökte Ålems bibliotek

Ett tjugotal förväntansfulla åhörare bänkade sig den 18 april i Ålems bibliotek för att lyssna till Elisabeth Hjortvid från Smålands Akademi. Förutom att lyfta fram Clara Hullgren från Pataholm talade Hjortvid inledningsvis även om dialekter och menar att dialekter idag fått en renässans jämfört med tidigare, då trenden var att försöka slipa bort dem. I boken Småländska ord och läten går det att läsa om många olika småländska dialekter!

Bok- och filmklubben visar Hugo

Hugo, Bok- och filmklubben

Onsdagen den 24/4 kl. 17.30 har vi nästa träff med bibliotekets bok- och filmklubb för ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Vi håller till i Skogsdungen på Mönsterås bibliotek, och den här gången ser vi filmen Hugo.

Vi pratar om filmen, och biblioteket tipsar om böcker och andra filmer med anknytning till det vi ser. Biblioteket bjuder på popcorn och läsk. Klubben planerar också vilka filmer vi ska se vid kommande träffar.

Välkomna!

Med trasiga fötter mot ett helt hjärta

Ett 20-tal personer kom till församlingshemmet i Fliseryd tisdagkvällen den 19 mars för att lyssna till Nina Granboms vandringsberättelse och se hennes bilder från vandringarna längs El Camino mot Santiago de Compostela. Caminon har varit vandringsled sedan 800 e Kr.

Bok- och filmklubben

Hunger games

Onsdagen den 27/3 kl. 17.30 är det dags för en ny träff med bibliotekets bok- och filmklubb för ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Vi håller till i Skogsdungen på Mönsterås bibliotek, och den här gången ser vi The Hunger Games.

Vi pratar om filmen, och biblioteket tipsar om böcker och andra filmer med anknytning till det vi ser. Biblioteket bjuder på popcorn och läsk. Ni bestämmer vilken film vi ska se vid nästa träff.

Välkomna!

Med trasiga fötter mot ett helt hjärta - Nina Granbom berättar om sina pilgrimsvandringar

Biblioteket hälsar alla välkomna till att lyssna till Nina Granbom då hon kommer till Fliseryds församlingshem tisdagen den 19 mars kl. 18.00. Nina berättar om sina vandringar och visar bilder. Entré 50 kr inkl fika. Biljetter säljes på plats.

Dramatik i Fliseryd!

Boken Vålnader och skuggor

Nyligen släppte Fliserydsfödde Jan Stenqvist sin spänningsroman Vålnader och Skuggor. Jan Stenqvist besöker Fliseryds bibliotek onsdagen den 27 mars klockan 19, för att berätta om sin bok. Alla hälsas välkomna!

Handlingen utspelar sig i Kalmar, Rom och Fliseryd. En ganska dramatisk scen utspelar sig dessutom på Fliseryds bibliotek!

Premiär för bibliotekets nya Bok- och filmklubb

Affisch bok- och filmklubb

Tisdagen den 5 mars kl. 17-20 har biblioteket premiär på den nya bok- och filmklubben för ungdomar som går på högstadiet eller gymnasiet. Klubben kommer att träffas 1 gång i månaden och titta på film tillsammans i lokalen Skogsdungen.

Vi pratar om filmen och biblioteket tipsar om böcker och andra filmer med anknytning till det vi ser. Vid första träffen deltar Reaktor Sydost, som även valt den första filmen. Det blir The Fantastic Mr Fox - en grym film som alla borde se!

Obs! På premiären bjuds det på premiär-pizza!

Fullsatt på Dan Andersson-afton i Korsvirkeshuset

Bo Backagård, foto Diane Johansson

En stor publik lockades till bibliotekets Dan Andersson-afton i Korsvirkeshuset i Timmernabben. Lokalen var fullsatt till sista plats! Bo Backagård underhöll med sång och musik och berättade om Dan Anderssons liv.

Gerda Antti: Handens kontra bokens betydelse – motsatser eller växelverkande

Gerda Antti

”Hjärnan jagar inte allena”. Orden kommer från Gerda Antti, som medverkade under bibliotekets invigningshelg. Under drygt en timme på fredagskvällen delade Antti med sig av sina tankar kring handens eller praktikens betydelse och plats i dagens samhälle. Ett trettiotal personer var samlade i Skogsdungen, bibliotekets stora samlingssal för att lyssna till författaren vars verk gavs ut första gången 1961. Den senast utkomna boken, Adamsons (2012) hade sin givna plats under kvällen med Antti.

Invigning av Mönsterås nya bibliotek!

Mönsterås nya bibliotek

Mönsterås nya bibliotek

Nu är det äntligen dags! Det nya huvudbiblioteket invigs kl. 13.00 fredagen den 18 januari av miljöminister Lena Ek. Sedan följer ett digert program under fredag till söndag med boktips, sagostunder, visningar, släktforskning, författarbesök, konstutställning, tipstävling, dans, sång och musik m.m.

application/pdf Invigningsprogrammet (897,27 kB)

 

 

Vi hoppas att alla ska hitta sin favoritplats i det nya biblioteket. Det finns tysta och mer livliga miljöer, läs- och mötesplatser och ett mysigt sagorum för de små - allt med fina konstnärliga utsmyckningar. Här finns också rum för flera olika aktiviteter och moderna tekniska lösningar för självservice, internet m.m.

Titta på den nya utställningen om psalmen O store Gud, testa att låna något i mediejukeboxen, titta in i det öppna magasinet och passa på att låna böcker och tidskrifter igen! Vi har mycket nytt!

Äntligen medelålders!

Charlotta von Zweigbergk

Ett femtontal personer samlades vid tisdagens författarafton för att lyssna på Charlotta von Zweigbergk. Hon pratade om sin bok Cirkus 50, och om att äntligen bli medelålders.

Cirkus 50 – äntligen medelålders!

Charlotta von Zweigbergk

Foto: Johan Öberg

Biblioteket hälsar alla välkomna till författarafton med Charlotta von Zweigbergk den 27 november kl. 18 i Alsteråskolans matsal, Ålem.

Vårt möte med Zlatan - genom David Lagercrantz

Caisa Landenius och David Lagercrantz

Mönsterås bibliotek bjöd på tisdagskvällen in till celebert författarbesök med David Lagercrantz, vars bok Jag är Zlatan Ibrahimovic är Augustnominerad i kategorin Årets svenska fackbok.

David Lagercrantz berättade livfullt och engagerat om sina möten med Zlatan under 2011 då de tillsammans skrev boken. David berättade att det var en verklig utmaning för honom att skriva som att han var Zlatan. Zlatan som haft en tuff uppväxt i Rosengård, långt från Davids egen uppväxt i en litterär och välbärgad familj i Stockholm. Men som vi nu vet så lyckades han väldigt bra! Boken sålde i hela 500.000 ex på 6 veckor och är nu nominerad till Augustpriset.

Författarafton med David Lagercrantz

David Lagercrantz

Foto: Caroline Andersson

Biblioteket hälsar alla välkomna till en författarafton med David Lagercrantz! Evenemanget blir den 13 november, kl. 19.00 i Mönsteråsbiografens biosalong. Biljetterna kostar 50 kr, inkl. förfriskningar.

Vadå rik?

På biblioteket kan du bli rik på både ord och upplevelser. Under höstlovet och ett par veckor framåt har biblioteket en kampanj som riktar sig till ungdomar mellan 13-16 år.

På Facebook-sidan http://www.facebook.com/VadaRik pågår en tävling. Är du 13-16 år och bor i Kalmar län (eller Blekinge eller Kronobergs län)? Gå in och titta på filmen, dela filmen och du är med och tävlar om en iPad!

 

 

Maja och Felix

Dessutom bjuder biblioteket på två föreläsningar med Bob Hansson den 6 november. En för Parkskolan och en för Krungårdsskolan.

Biblioteket är en plats där du kan vara dig själv, men också bli inspirerad av andra. Här finns mängder av möjligheter att hitta nya upplevelser, och samtidigt bli lite smartare. Har du huvudet fullt med ord har du lättare att få som du vill - utan att behöva slå någon på käften.

Författarafton med Anders Johansson!

Anders Johansson

Tisdagen den 16 oktober bjöd biblioteket och kulturnämnden in till författarafton och bildvisning med fotografen och författaren Anders Johansson från Kalmar. Ett trettiotal åhörare samlades i Krungårdsskolans matsal.

Anders Johansson bjöd på ett hundratal bilder ur sin bildsamling under temat ”Ord och bild kring Alsterån”. Publiken fick ta del av människor, djur, natur och miljöer i och runt Alsteråns omgivning. Förutom vackra bilder från Alsterån fanns också Öland och Emån representerade. Anders Johansson berättade att han i sina bilder även ville försöka fånga in det ”typiska småländska”. Han har gett ut ett flertal böcker och bildverk om Öland, Småland, Kalmar och inte minst om katten Snuffe! Flera av hans böcker finns till utlån på biblioteken i Mönsterås.

Läsa på många sätt

Digidel, logga

Mönsterås bibliotek bjuder in till en minimässa den    2 oktober kl. 15.00-18.00 i Gradängsalen på Mönsteråsgymnasiet. Böcker kan upplevas på fler sätt än genom den vanliga tryckta boken – kom och titta och testa!

Behåll din lånebok!

Böcker med stor stil

Du som har lånat en bok på Mönsterås bibliotek, får gärna behålla den längre än utsatt lånetid eftersom biblioteket håller stängt längre än beräknat.

Vi kommer inte att ta ut några avgifter för försenade böcker lånade i Mönsterås under resten av 2012.

Reserverade böcker vill vi ha tillbaka för att den som har reserverat ska slippa vänta tills vi öppnar igen. Vi kommer därför att skicka ut påminnelser om reserverade böcker.

Peter Gerdehag föreläste om Kokvinnorna

Caisa Landenius och Peter Gerdehag

Filmaren, författaren, föreläsaren, fotografen... Peter Gerdehag lockade publiken till många glada skratt när han besökte Fliseryd under tisdagkvällen. Vi har alla vår egen livskarta, men här fick vi ta del av hur den såg ut för "koälskaren" Britt och hur det påverkade livet för henne och för hennes yngre syster Inger, "kohataren".

Ett 60-tal personer hade tagit sig till Fliseryds församlingshem för att ta del av bilder och berättelser om Kokvinnorna. Föreläsningen gjordes med fantastiska bilder, humor och med stor värme.

Biblioteket tackar alla som kom, och självklart finns Peter Gerdehags böcker att låna!

Extra öppettider på filialbiblioteken i höst

Klocka

Under tiden som Mönsterås bibliotek är stängt för flytt kommer servicen och öppettiderna att utökas på filialbiblioteken, även fredagar och lördagar. Du använder samma lånekort som på Mönsterås bibliotek. Böckerna skickas mellan biblioteken så du kan låna och lämna på olika bibliotek som det passar dig bäst.

Från och med vecka 36 utökas öppettiderna så här:

Blomstermåla  tel.  17620, onsdagar kl.13.00-16.00
Timmernabben  tel. 17790, fredagar kl.13.00-17.00
Ålem  tel. 17720, lördagar kl. 10.00-13.00
Fliseryd tel. 0491-92251, måndagar kl.15.00-19.00

Du kan också besöka bokbussen.

För ordinarie öppettider se respektive filial, länkar finns ovan.

Mönsterås bibliotek stängt för flytt

Mönsterås bibliotek

Mönsterås bibliotek är stängt för flytt till nya lokaler.

Dagstidningar kan läsas i kommunhusets entré: Måndag 8-12, 13-18, Tisdag - Torsdag 8-12, 13-16, Fredag 8-12, 13-15.
Besök gärna våra filialbibliotek i Ålem, Blomstermåla, Timmernabben och Fliseryd! Biblioteket i Blomstermåla kommer att ha extraöppet med fjärrlåneservice onsdagar kl 13-16. Övriga öppettider står under respektive filial, se ovan.

Mönsterås biblioteks böcker packas ner och går inte att få tillgång till förrän det nya biblioteket öppnar. Reserverade böcker som kommer in under stängningsperioden kommer att förmedlas av våra filialer. Återlämning kan göras i bokinkast eller på någon av våra filialer.

Lyckad kväll med Claes-Göran Wetterholm

Claes-Göran Wetterholm utanför Korsvirkeshuset med Caisa och Anna från biblioteket

Claes-Göran Wetterholm

Den blandade publik som hade sökt sig till Korsvirkeshuset i Timmernabben den 29 maj fick vara med om en intressant och underhållande föreläsning med bildvisning av Titanic-experten Claes-Göran Wetterholm.

Arrangemanget var det andra i raden av författarbesök som anordnas av Mönsterås bibliotek och filialer under 2012.

Till hösten har vi att se fram emot flera intressanta författare. Först ut är Peter Gerdehag, som kommer till Fliseryd den 11 september. Se evenemangskalendern för mer information.

Titanic-expert kommer till Timmernabben

Sjöhistoriska rummet

Foto: Barbro Holmquist

Tisdagen den 29 maj kl. 19.00 arrangerar Timmernabbens bibliotek en författarafton med Titanic-experten Claes-Göran Wetterholm i Korsvirkeshuset i Timmernabben.

Fantisera dig rik – tillsammans med ditt barn!

Sigrid

Med start på måndag 16/4 har biblioteket en kampanj som speciellt riktar sig till alla småbarnsföräldrar.

Författarafton med Maria Gustavsdotter 26 april

Maria Gustavsdotter, foto: Annika Broman

Vi uppmärksammar Världsbokdagen i april och vill välkomna alla till ett författarbesök med Maria Gustavsdotter! Evenemanget äger rum i Mönsterås församlingshem, torsdagen den 26 april, kl. 19.00. Inträde 50 kr, inkl fika.

Get Online Week!

Get online week logga

Den 26-30 mars är det Get Online Week! Under denna vecka bjuder biblioteket på inspirationsträffar om Internet och datorer.

Biblioteket erbjuder dig Världens bästa kort!

Ahmed

Låna dig rik på biblioteket! Under vecka 7 och 8 har vi en kampanj för att uppmärksamma alla de roliga saker man kan göra med lånekortet.

Nyfiken på Internet?

Digidel, logga

Biblioteket bjuder in till en ny inspirationsträff den 8:e februari! Den här gången handlar det om företag, studier och arbete på nätet.

Lyssna dig rik - Vi har massor av titlar att välja mellan!

Chaffören Lasse lyssnar sig rik

Visste du att du kan låna ljudböcker på 25 kommunbibliotek med filialer i sydost? Och det är gratis!

Du kan låna boken i Mönsterås och lämna tillbaka den till exempel i Sölvesborg!

Samtliga bibliotek i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län gör under vecka 48 en specialsatsning för chaufförer. En yrkeskategori som ofta har ensamarbete och långa körsträckor på schemat.

Nu kör vi fler inspirationsträffar!

Digidel, logga

Biblioteket bjuder in till en ny omgång inspirationsträffar med temat Nyfiken på Internet under vecka 45. Känner du någon som aldrig använt dator eller provat Internet så finns nu möjlighet att skaffa sig grundläggande kunskaper för det.

Författarafton med Bob Hansson 1 november

Bob Hansson, foto: Niclas Brunzell

Biblioteket hälsar alla välkomna till höstens författarbesök! Vi gästas av författaren och estradpoeten Bob Hansson. Evenemanget blir tisdagen den 1 november kl. 19.00 i församlingshemmet i Mönsterås. Inträde kostar 50 kr, inkl. fika.

OBS! Förköp av biljett på kommunens huvudbibliotek och filialer på ordinarie öppettider! Studerande går in gratis, men måste också ha biljett! Eventuellt kvarvarande biljetter säljes på plats innan framträdandet. 

Nu har vi haft de första inspirationsträffarna!

Digidel inspirationsträff på huvudbiblioteket

Nyfiken på Internet? Det var många som svarade ja på frågan och passade på att gå på en inspirationsträff på biblioteket under vecka 38.

Nyfiken på internet?

 

Känner du någon som aldrig använt dator eller provat Internet så finns nu möjlighet att skaffa sig grundläggande kunskaper för det. I höst erbjuder biblioteken i kommunen gratis inspirationsträffar och prova- på-tillfällen!

Författarafton med Ingrid Hedström

Caisa Landenius och Ingrid Hedström

Caisa Landenius och Ingrid Hedström

Ett 40-tal besökare kom till församlingshemmet när biblioteket arrangerade författarafton den 5 maj. Ingrid Hedström berättade att det var inte första gången hon var i Mönsterås, men det var vackrare nu än hon mindes! Publiken fick lyssna på ett mycket intressant föredrag och det märktes att Ingrid Hedström har mycket att berätta. Det är också en av anledningarna till att hon började skriva romaner.

Vecka 18 - veckan för alla bokälskare!

Bokälskaren Carina

Måndag den 2 maj skall du ta chansen att besöka ditt bibliotek, då har alla låntagare chansen att vinna en biljett till författaraftonen med Ingrid Hedström den 5 maj. Författarbesöket är en del i bibliotekens vecka för riktiga bokälskare.

Ta gärna med en privat bok också och byt den mot en annan hos oss!

Passa på att se vår bokmärkesutställning i Mönsterås och ta del av boktips och olika temautställningar:

Författarafton med Ingrid Hedström 5 maj

Ingrid Hedström, foto: Peder Lingden

Ingrid Hedström, foto: Peder Lingden

Biblioteket hälsar alla välkomna till vårens författarbesök! Vi gästas av Ingrid Hedström, aktuell med Blodröd måne över Villette. Blodröd måne över Villette är Ingrid Hedströms fjärde bok med den belgiska undersökningsdomaren Martine Poirot i spetsen.

Evenemanget blir torsdagen den 5 maj kl. 19.00 i församlingshemmet i Mönsterås. Inträde kostar 50 kr, inkl. fika. Betalas vid entrén. Studerande går in gratis.

 

Positivt gensvar på kampanjvecka

Bokjakten, Nelssons skyltfönster

Bokjakten, Nelssons skyltfönster

Biblioteken fick mycket positiv uppmärksamhet under den första kampanjveckan det här året. Många passade på att ta en promenad på köpingen för att delta i bokjakten. 23 personer lämnade in sina svar till biblioteket och vinnarna kommer att meddelas per telefon under vecka 5.

Bildvisningarna på de fyra filialbiblioteken blev välbesökta. Mellan 15-25 personer kom och lyssnade på Elin Jonsson och Nina Håkansdotter när de berättade om sina vistelser i Australien respektive Indien. Några nya biblioteksbesökare passade på att skaffa lånekort, och flera lånade hem böcker och tidskrifter om olika resor och resmål. Den som vill ha länktips om resor kan klicka här.

 

 

Det händer extra mycket vecka 3!

Låna dig rik

Vecka 3 startar en stor kampanj för biblioteken i Kalmar-, Blekinge- och Kronobergs län. Mönsterås bibliotek deltar naturligtvis och hoppas på fler besök och nya låntagare!

Författarafton med Johan Theorin den 16 november

Johan Theorin, foto: Laurent Denimal

Johan Theorin, foto: Laurent Denimal

I anknytning till Nordisk biblioteksvecka 2010 arrangerar biblioteket en författarafton med Johan Theorin, aktuell med den spännande boken "Blodläge". Plats för evenemanget blir församlingshemmet i Mönsterås och inträdet är gratis! Tisdagen den 16 november 2010 kl.19.00.

Lyckad kväll med Karin Wahlberg

Karin Wahlberg

Karin Wahlberg

Författaraftonen som biblioteket arrangerade den 20 april blev välbesökt. Ett 70-tal personer kom till församlingshemmet denna lite kyliga vårkväll.

Bli en av 555 - avge ett klimatlöfte på biblioteket!

Klimatlöftet

Om du avger ditt klimatlöfte på något av biblioteken i Mönsterås kommun får du en pin som gåva! Personalen hjälper gärna till och visar hur man gör.

Alla kan bidra till att nå länets mål att bli fossilbränslefritt 2030. Målet är att nå 10 000 löften i Kalmar län, vilket betyder 555 löften i Mönsterås kommun.

Författarafton med Karin Wahlberg den 20 april

Karin Wahlberg, foto: Sandra Qvist

 

I anknytning till Världsbokdagen 2010 arrangerar biblioteket en författarafton med Karin Wahlberg, aktuell med deckaren "Matthandlare Olssons död". Plats för evenemanget blir församlingshemmet i Mönsterås och inträdet är gratis! Tisdagen den 20 april kl. 19.00! Servering!

 
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Mönsterås kommun, Kvarngatan 2, Box 54, 383 22 Mönsterås, E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00 Fax: 0499-179 00 Webbansvarig: webmaster@monsteras.se    Om cookies    Om webbplatsen