Close
Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Här är du: Mönsterås kommun » Bo & bygga » Avfall och återvinning » Matavfallsinsamling » Minska matavfallet

Minska matavfallet

Varje år slänger vi cirka 100 kilo matavfall per person i de svenska hushållen. I det ingår den mat och dryck som hälls ut i avloppet. Svinnet kostar inte bara pengar, det kostar också för miljön.

Att producera mat orsakar bland annat växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar även till övergödning. Allt detta sker i onödan om vi sedan slänger bort maten. Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön.

Tips för att minska ditt matavfall

Här är några enkla råd och tips att börja med.

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
  • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C.
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  • Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är -18 °C.
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum, ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.
Planera mera

Här är några enkla åtgärder som kan hjälpa dig att minska svinnet genom bra planering.

  • Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.
  • Köp inte mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.
  • Köp mat med kort datum! Om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid kan du göra en insats för miljön genom att köpa mat med kort tid kvar till bäst före-dag.
  • Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.
  • Ha koll på maten i kylskåpet och frys in mat som börjar bli gammal, om den inte kan ätas upp direkt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa.
  • Gå regelbundet igenom vad som finns i frysen och planera för att äta upp maten i tid. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den.
  • När du lagar mat – tänk efter hur mycket du ska äta den aktuella måltiden, om du vill ha rester till ett senare tillfälle och anpassa mängden utifrån det. Eller gör storkok och frys in, gärna i portionsförpackningar.
Ta hand om rester

Mycket av den mat som slängs är just rester. Se resterna som en bonus! Överbliven mat kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt.

Här är några råd om hur du tar hand om dina rester

  • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om.
  • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt. Frys in rester som inte kommer att ätas upp inom de närmaste dagarna.
  • Det finns ingen magisk gräns för hur länge rester håller – om de har stått i kylskåp går de bra att äta så länge de luktar och smakar bra och inte har möglat.
  • Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in. Kan tex användas i en soppa.
  • Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
  • Gör en plockmåltid av många små rester.
  • Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie.
  • Gör en klassiskt resträtt som risotto, wok eller pytt i panna.
  • Låna en kokbok på biblioteket om rätter av rester eller titta på webben 

För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre finns särskilda råd som gäller hållbarhet och vissa livsmedel. Det kan du läsa mer om hos Livsmedelsverket.

Det matavfall som sedan ändå blir tar vi hand om och ser till att det blir till biogas.

KONTAKT

Mörkeskogs avfallsanläggning, telefon 0499-178 80

Ronnie Björkström, avdelningschef teknisk service, telefon 0499-179 88
Skicka e-post

Christine Dahlgren, projektledare för Sortera smart!, telefon 0499-171 52
Skicka e-post

 

 

Senast kontrollerad: 2018-02-01.
 
Snabbval
 
Snabbkommandon: Snabbkommandon[0] Startsida[1] Nyheter[2] Webbplatskarta[3] Sökfunktion[4] Kontakta oss[7] Till sidans innehåll[S]

Besöksadress: Mönsterås kommun, Kvarngatan 2, 383 22 Mönsterås
Postadress: [Förvaltning/avdelning] Mönsterås kommun, Box 54, 383 22 Mönsterås
E-post: kommun@monsteras.se Telefon: 0499-170 00 Fax: 0499-179 00

Om cookies    Om webbplatsen    Sociala medier